Strak planken

Yamaha MT-09 SP

De Spaanse economie heeft het de laatste jaren hard te verduren gehad. Het is te merken aan de conditie van het asfalt. Het verkeert hier en daar in slechte staat, maar dat kan de Yamaha MT-09 SP niet deren. De 115 pk sterke driepitter blaast over de kuilen heen alsof ze er niet zijn. Dat is nog eens strak planken!

Het zat er eigenlijk al aan te komen. Toen we bij MotoDrive vorig jaar de vernieuwde MT-09 aan de tand voelden, concludeerden we al dat deze naked bike met zijn hoge comfort-niveau prima in de smaak zou vallen bij toerliefhebbers. De keerzijde daarvan is dat de MT-09 met zijn wat soft gekozen vering wat minder aansloot bij de rijstijl van sportieve motorrijders. Het bleek van Yamaha een bewuste keuze, want er zat nog een MT-09 SP in de planning.

Eyes of Darkness


Qua vormgeving sluit de SP aan bij de standaard MT-09. Die kreeg vorig jaar het “Eyes of Darkness”-design van de grote broer, de MT-10. Dat betekent dat de enkele multi-reflectorkoplamp werd vervangen door twee ruitvormige kaders met elk vier LED-lampen. Bij groot licht branden ze allemaal, bij dimlicht branden er twee, plus natuurlijk de LED-positielichten. Daarmee is de MT-09 wel een heel opvallende verschijning. Wat ook opvalt - ten opzichte van het voorgaande model - zijn de grote radiatorspoilers, het kleine, ver achter het stuur geplaatste digitale dashboard en de grotere luchtinlaten, die ver voor de 14-litertank uitsteken. Ook anders is de kortere achterzijde met de nieuw vormgegeven staartkuip, waarin een markante LED-achterlichtunit zit. Dat is dus allemaal ook aanwezig bij de nieuwe MT-09 SP, die zich uiterlijk van die van de standaard MT-09 onderscheidt door een exclusieve Silver Blue Carbon kleurstelling, blauwe wielen en blauwe stiksels op de naden van het zadel. Ook is de kleurstelling van het dashboard “omgekeerd”, wat de leesbaarheid best ten goede komt!

Strak


Het grote verschil tussen de MT-09 en de MT-09 SP zit hem echter in de vering. De SP heeft een volledig instelbare, goudkleurige KYB upside-down voorvork en heeft een progressiever karakter en betere demping: die werkt bij de SP niet op slechts één, maar op beide vorkpoten. Aan de achterzijde heeft de SP een Öhlins achterschokdemper met eveneens alle denkbare instelmogelijkheden en heeft zelfs een handige handversteller voor de veervoorspanning. Vrij uniek is dat je deze demper met behulp van andere, als optie leverbare, veren ook nog op je eigen gewicht kunt aanpassen. Zo kun je exact het weggedrag vinden dat aansluit bij je wensen.
Dat deze vering van hoog niveau is, voel je meteen als je er opstapt. De motor staat stevig op z’n poten. Geen overdreven inzakken, geen deinen, niks. Zelfs niet op verkeersdrempels en dat wordt alleen maar duidelijker naarmate de kilometers zich opstapelen. De motor laat zich lekker hard door de bochten jagen, ook als het asfalt niet te vlak is. De vering spreekt dan lekker soepel aan en slikt de oneffenheden zonder onrust in het rijwielgedeelte te brengen, terwijl je wel heel goed voelt wat er onder de banden gebeurt.

Flitsend


Dankzij de hoogwaardige vering kun je optimaal gebruik maken van de enorme wendbaarheid en stabiliteit van de MT-09 SP. Die ontleent deze motorfiets onder meer aan het rijwielgedeelte. Dat heeft een prachtig vormgegeven frame, dat is opgebouwd uit twee helften van spuitgiet-aluminum. In dat frame scharniert een al even mooi vormgegeven, aluminium swingarm. De geometrie van het rijwielgedeelte is met een balhoofdhoek van 25° en een naloop van 103 mm vrij vlot. Dat voel je, net als de actieve, maar ook zeer comfortabele zitpositie. Die ontstaat door de ergonomisch gevormde tank en de relatief laaggeplaatste voetsteunen, die zorgen dat je veel beenruimte hebt. De kers op de pudding is dan het goed gepolsterde SP-zadel, dat 820 mm boven het asfalt staat. Het zadel loopt naar voren smal af, zodat je goed met de voeten bij de grond kunt. Je zit verder vrij kort op het balhoofd, een beetje als op een supermotard. Dat levert duidelijk een positieve bijdrage aan de enorme wendbaarheid van deze motor, net als het tamelijk lage rijklare gewicht van slechts 193 kg. Het maakt dat deze Yamaha heel gemakkelijk instuurt en dat je hem in een vloek en een zucht van de ene in de andere bocht legt. Dat gaat nog beter als je hem in supermotard-stijl ietsje onder je weg laat kantelen.

Juweeltje


Met een wegligging als een bobslee komt de heerlijke, 115 pk sterke CP3-motor van de MT-09 natuurlijk nog beter tot zijn recht. Dat blok is echt een juweeltje. Het voordeel van een driecilinder is natuurlijk dat de kruktappen onder een hoek van 120° staan, waardoor zowel de primaire als de secundaire onbalanskrachten elkaar in elke stand van de krukas opheffen. Desondanks heeft Yamaha het nog nodig gevonden om er een balansas in te zetten voor een nog geraffineerdere loop. Een andere hightech truc is dat de krukas 5 mm uit het midden van de cilinders staat (offset), waardoor de zuigers niet in het bovenste dode punt in hun boring "kantelen" maar iets daarna. Dat gaat soepeler, maakt minder geluid en levert minder slijtage op. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de heerlijke rauwe brul die er uit de uitlaat komt als je het gas bij het uitkomen van een scherpe bocht flink openzet. Dan merk je ook wat een enorm brede powerband deze driepitter heeft. Hij trekt al vanaf 2.000 tpm probleemloos weg en geeft rond 3.500 tpm een behoorlijke boost. Van daaruit weet hij er een steeds imposanter wordende acceleratie uit te persen, tot de toerenteller ver over de 8.500 tpm schiet, waar de motor zijn maximum koppel van 87,5 Nm levert.

Slipper & Assist


Ook na de 8.500 tpm brult de driepitter snel richting de 10.000 tpm. Daar levert hij ook zijn maximum vermogen van 115 pk. Dat vermogen is trouwens in alle, met de D-mode schakelaar te kiezen motormappingen beschikbaar. Het verschil zit hem in de gasreactie. In stand B wordt de gasreactie wat zachter gemaakt, in stand A is het juist wat feller en agressiever. Daartussenin zit heel strategisch de ‘standaard’ map, die eigenlijk voor bijna alle situaties de voorkeur geniet. Maar het is wel leuk de keuze te hebben, vooral als je je in de bergen door je collega’s laat opjutten en de motor elke keer tot het rode gebied laat doorbrullen. Daar is een tikje tegen het schakelpedaaltje met de standaard aanwezige quickshifter genoeg om hem naar de volgende versnelling over te hevelen en het hele feest opnieuw te beleven. Tot de volgende bocht. Daar profiteer je van de enorme, perfect te doseren stopkracht van de radiale stoppers en van de Slipper & Assist koppeling. Dat is ook weer een wondertje van techniek. Deze koppeling heeft een mechanisme dat de koppelingsplaten bij het optrekken harder op elkaar drukt. Daardoor kunnen er lichtere koppelingsveren worden gebruikt en is er 20% minder handkracht nodig om de koppeling in te knijpen. Bij het afremmen op de motor werkt het omgekeerd, dan worden de koppelingsplaten juist van elkaar af gedrukt, zodat de koppeling doorslipt. Daardoor blijft het achterwiel altijd draaien, ook als je te bruusk terugschakelt. Dat zorgt ervoor dat de motor altijd perfect op het goede spoor blijft.

Tractiecontrole


Behalve dit mechanische hulpmiddel is de MT-09 SP ook voorzien van de nodige elektronische veiligheidssystemen, zoals ABS en tractiecontrole. Die komt ’s morgens goed van pas, als de zon nog niet alle Spaanse dalen heeft bereikt. Sommige stukken zijn daardoor nog nat. Daar trekt de MT zich echter weinig van aan, omdat de tractiecontrole het koppel daarop afstelt. Er zijn drie standen: in stand twee wordt alles wat je doet secuur op een weegschaaltje gelegd en bekeken of je heel misschien een klein beetje gladheid tegenkomt. In stand één krijg je al een flink stuk meer vrijheid en kan de motor laten zien wat ie in de trukendoos heeft. Zelfs als het voorwiel bij een stevige acceleratie een beetje lift, is er nog steeds niks aan de hand. Deze vrije setting wordt echter nog steeds in de gaten gehouden. Als het echt te gek wordt, word je netjes teruggefloten. Eigenlijk is dit dus de stand die het meest toepasbaar is. Maar mocht je er zin in hebben, dan kan de tractiecontrole ook nog volledig worden uitgeschakeld.

Hoger niveau


De MT-09 was al een hele fijne motor, maar voor wie een sportieve rijstijl ambieert is de SP-uitvoering echt het neusje van de zalm. De high-end vering van deze sportieve uitvoering brengt de wegligging naar een hoger niveau, terwijl het comfort zo mogelijk zelfs nog beter is. En dan is de kleurstelling ook nog adembenemend mooi! Je mag dan ook stellen dat de MT-09 SP, die voor € 11.999,- bij je MotoPort
Yamaha dealer staat, de meerprijs van 1300 euro ten opzichte van de standaardversie meer dan waard is!