HET SUMMUM VAN AVONTUUR

Kawasaki Versys 1000

De Kawasaki Versys 1000 is al jaren het summum voor avontuurlijke toerrijders. Met een ongekend comfort, een rijke uitrusting en met prestaties, waarbij menige supersportmotor verbleekt, is het de ultieme motor voor lange reizen naar ongerepte gebieden. Dat geldt nog meer voor de gloednieuwe Versys 1000S, die veel van defuncties biedt die voorheen alleen op het top-of-the-range SE-model beschikbaar waren.

De Versys is de meest veelzijdige en comfortabele allroad op de markt. Kawasaki heeft de term ‘allroad’ daarbij bijzonder letterlijk genomen.

Met veerwegen van ruim 150 mm is deze machine alle soorten wegdek de baas en strijkt de machine alle oneffenheden vlak. Zo kun je niet alleen in alle comfort over de ergste kasseienwegen toeren, maar biedt de motor ook de stabiliteit om in een hoog tempo over een bochtige bergweg of een lange autobaan te blazen. Daarbij geniet je een uiterst comfortabel zadel en een uitgekiende, turbulentievrije stroomlijn met een ruit die traploos over 75 mm in hoogte te verstellen is.

 

Veel features

Een van de redenen dat de Versys zo populair is, is dat de Versys is voorzien van een groot aantal features, zoals volledige LED-verlichting, wheelie control, cruisecontrole alsmede tractiecontrole en abs, die beide gebruik maken van de ‘Kawasaki’s Cornering Management’-functie. Deze veiligheidssystemen zijn geïntegreerd in vier rijmodi, waaronder Sport, Road, Rain en een volledig naar eigen wens te configureren Rider-mode. Daarmee heb je helemaal optimale controle over de prestaties van de machtige viercilindermotor. Deze 1043cc zestienklepper is helemaal ontworpen voor een soepel rijgedrag, met een ijzersterk koppel vanuit de onderste toerentallen tot een verslavend eindschot als de teller richting de rode streep gaat.

Nog luxeuzer

Met de S-uitvoering brengt Kawasaki de uitrusting naar een nog hoger niveau, met onder meer bochtenverlichting, een in twee richtingenwerkende quickshifter, Kawasaki’s unieke High Durable Paint, een 12V-aansluiting, verwarmde handvatten en standaard handkappen. Heel bijzonder is ook het kleuren-TFT-dashboard van de Versys 1000 S. Dit dashboard kun je via Bluetooth met de Kawasaki Rideo-logy-app met je smartphone verbinden. Daarmee kun je veel voertuiginformatie inzien, zoals de kilometerstand en de service-intervallen. Daarnaast kun je ook een melding krijgen op je dashboard als je telefoon of mail binnenkrijgt en je kunt diverse instellingen van je motorfiets via de-app veranderen.

 

Ride by Wire

Op de Kawasaki Versys 1000S geniet je dus in alle luxe van de indrukwekkende prestaties die de viercilinder-lijnmotor ten tonele brengt. Het maximum koppel van 102 Nm komt bij 7500 tpm vrij, maar ook bij lagere toerentallen zit je niet bepaald om trekkracht verlegen! Je kunt bijna in de derde versnelling wegrijden en kunt bij het toeren heerlijk schakellui rijden. Als je het gas echter opendraait, dan zwelt de trekkracht aan tot indrukwekkende proporties, waarbij het topvermogen 120 pk elk sportief hart sneller doet kloppen. Daarbij is het bijzonder prettig dat de gasdosering van de elektronisch bediende gaskleppen heel precies en soepel is. Ook de zelfbekrachtigende slipperkoppeling draagt bij aan een intuïtieve en lichte motorbeheersing. Zo kun je optimaal profiteren van de wendbaarheid en de stuurprecisie van de Kawasaki Versys 1000S, de toonaangevend zijn in deze klasse. Dat laatste geldt eveneens voor de remprestaties: de vierzuiger-stoppers hebben een flinke dosis remkracht in huis, die via het instelbare remhendel uitstekend te doseren is.


Versys 1000 SE verbeterd

De Versys 1000SE is het absolute topmodel van Kawasaki’s Adventure-range. Deze ‘Special Edition’ zette nieuwe maatstaven dankzij een bijzonder hoog uitrustingsniveau, dat nu ook op de S-uitvoering terug te vinden is. De Versys 1000SE heeft daarboven echter ook nog de zeer geavanceerde semi-actieve ‘Skyhook’ vering, die een nog betere rijervaring biedt dan de op zich al zeer hoogwaardige, handmatig instelbare vering op de Versys 1000S. De semi-actieve Showa ‘Skyhook’-vering past de vering voortdurend aan de veranderende wegomstandigheden aan en maakt het verstellen van de vering bijzonder eenvoudig. Je kunt uit drie standen kiezen: Solo, solo met bagage, met duopassagier en bagage De veervoorspanning en de demping van de voor- en de achtervering worden vervolgens via stappenmotortjes op de ideale stand ingesteld. Tijdens het rijden meten sensoren de bewegingen van de motor, waarbij de elektronica de vering razendsnel aan je rijstijl of het wegdek aanpast. Zo ontstaat een ongekend strakke, dynamische en comfortabele wegligging, die voelt alsof het afgeveerde gewicht wordt ondersteund door een denkbeeldige haak vanuit de lucht. Oneffenheden hebben zo nauwelijks meer verticale verstoringen tot gevolg, de duikneiging is minimaal en de stabiliteit is optimaal. Voor 2021 is de werking van de Skyhook-vering nogmaals naar een hoger niveau getild dankzij nieuw ontwikkelde besturingssoftware.

 

Waar voor je geld

Om de Versys 1000S en Versys 1000SE nog completer te maken zijn er voor 2021 weer aantrekkelijke accessoirepakketten beschikbaar:

  • Tourer Edition: Mono-key zijkoffers met luxe binnentassen en een tankpad
  • Tourer+ Edition: Mono-key zijkoffers met luxe binnentassen, tankpad en LED mistlampen
  • Grand Tourer Edition; Mono-key zijkoffers met luxe binnentassen, topkoffer met rugsteun en luxe binnentas, tankpad, LED mistlampen, GPS steun en Frame sliders.