Creative Minds

Kawasaki Z900RS Specials

In 1972 creëerde Kawasaki een legende. De Z900 Z1 sloeg in als een bom. De huidige Z900RS is een ode aan dit icoon. En voor vier custom builders een ideale basis voor een uniek project.

 

De Z900RS Retro Sport combineert stijlelementen van de legendarische Z1 met hypermoderne technologie. Zo is de motor voorzien van een prachtige teardrop-shaped tank, een motorblok met koelribben en velgen die de look van klassieke spaakwielen creëren.

Daar staat tegenover dat de vloeistofgekoelde 900cc viercilindermotor is uitgerust met de modernste technologieën, zoals tractiecontrole (KTRC), verschillende rijmodi en een assisted slipperkoppeling. Radiaal gemonteerde remklauwen zorgen daarbij voor een toonaangevende remvertraging, terwijl hypermoderne LED-verlichting voor optimaal zicht zorgt. Een adembenemende verschijning, die niet voor niets twee jaar op rij werd verkozen tot de Europese Motorfiets van het jaar in de categorie Modern Classics!

Bito R&D

De Z900RS spreekt tot de verbeelding en dat wekt nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden, die dit platform biedt. Daarom bood Kawasaki een aantal designers de gelegenheid hun fantasie de vrije loop te laten. Zoals Bito R&D. Jo Bito is een wereldberoemde, Japanse tuner en een begaafd ambachtsman, die zijn sporen heeft verdiend in de racerij. Zijn expertise leidde tot enkele markante wijzigingen. Zo verving hij de 17” wielen door 18” JB-Power Mattan wielen voor een relaxter stuurgedrag. Daarvoor ontwierp hij ook nieuwe kroonplaten met 5 mm meer offset. De remprestaties werden verbeterd dankzij in-huis vervaardigde zeszuigerremtangen, die zwevend gelagerde, gietijzeren remschijven bedienen. Zeer opvallend is het handgemaakte, titanium 4-in-1 uitlaatsysteem, dat eindigt in een fraaie megafoondemper. De ergonomie is naar een hoger niveau gebracht dankzij een getrapte buddyseat en verstelbare rem-schakelsets, terwijl het praktische gebruiksgemak is toegenomen dankzij een speciaal ontwikkelde bagagedrager. En dan zijn er nog talloze kleine onderdelen die door Bito onderhanden zijn genomen, zoals de koplampbevestiging en de knipperlichtbeugels.

Doremi Collection

Bij Doremi Collection werd inspiratie geput uit de AMA-racers van de jaren zeventig en met name die van de beroemde Yoshimura Z1 waarop Wes Cooley reed. Doremi is een beroemde producent van replica-onderdelen voor de oude Z-modellen. Heroshi Take van Doremi vond met name de frame-constructie geschikt voor zijn project en voorzag de Z1 van veel geraffineerde details, zoals de DOHC-contactpuntdeksel en verchroomde richtingaanwijzers. Valbeugels, die er uitzien als de onderbuizen van een dubbel wiegframe, vergroten het klassieke imago.

Dikkere aluminium motorbeugels geven ook een robuuster uiterlijk. De verchroomde vier-in-1 uitlaat maakte plaats voor een prachtige, matzwarte vier-in-vier uitlaat, die een klassieke sound genereren. Voor het uiterlijk koos Take-San voor het kontje van de Z2 en voor verchroomd voorspatbord. De wielen werden vervangen door magnesium 18 inch wielen van Morris. De achterzijde van de motor werd verhoogd voor een fraaier profiel, waarvoor het zadel werd verlaagd om de zadelhoogte binnen de perken te houden. Zo kreeg de Z900 een nog coolere look!

Moto Corse

Moto Corse is een Japanse specialist op het gebied van Italiaanse machines, maar Shin Kondo reed zelf ooit een Kawasaki Mach IV H2 uit 1972, later op een Kawasaki Z2: “Sinds ik dit werk doe, heb ik eigenlijk altijd al aan een Z willen werken. Dit was mijn kans”, aldus Kondo. “Ik koos als voorbeeld een Z1 in Fireball uitvoering. De Z900RS moest daar een Moto Corse uitvoering van worden”. Daarom voerde hij de tank uit in carbon black met aluminium pinstripes. Daarnaast kreeg de Z veel carbonfiber delen, zoals de voorspatbord- en de motorophangbeugels. Het zadel kreeg een andere vorm, net als de onderzijde van het kontje en de nummerplaathouder, die beide van carbonfiber zijn gemaakt. Ook bij Moto Corse werd het uitlaatsysteem nieuw ontworpen en uit titanium vervaardigd. Het rijwielgedeelte profiteert daarbij van high-end Öhlins vering en van Brembo remklauwen, die aan de voorzijde zijn gecombineerd met geventileerde remschijven voor optimale prestaties. Op de carbonfiber wielen liggen Pirelli Diablo Supercorsa’s. De zitpositie is aan de sportievere prestaties aangepast.

MRS Oficina

Nog een tikje extremer maakte de Franse MRS Oficina het. Zij transformeerden de Z900RS in een heuse, klassieke café racer. “Toen de Z900 in 2017 werd onthuld, wilde ik er eigenlijk meteen al een leuke special van bouwen”, laat MRS Oficina weten. Daarin is MRS ver gegaan. Het achtersubframe werd flink ingekort en aangepast, zodat de monoschokdemper kon worden vervangen door Öhlins stereovering. Daarvoor werd er ook een nieuwe achterbrug gecreëerd, waarin de accu ter hoogte van de swingarmas is ondergebracht. Op de swingarm staat een aluminium binnenspatbord, dat naadloos past bij het fraaie, minimalistische spatbord boven het voorwiel. Het carbonfiber Rotobox voor- en achterwiel zijn geschoeid met profielloze racerubbers. Het racing-thema wordt vervolmaakt door een slanke monoseat en een race-tophalf, alsmede door Renthal clip-ons en verstelbare rem-schakelset van Bonamici Racing.

Fantasie

Zo zie je wat er allemaal mogelijk is met een Z900RS als je je fantasie de vrije hand geeft en over de nodige ambachtelijke vaardigheden beschikt. En wellicht dat het Kawasaki hoofdkwartier in Kobe er ook de nodige inspiratie uit put. Maar dat zien we pas over een half jaar in Milaan…