'IN THE ZONE'

MET DE MOTOR OP VAKANTIE

Met de motor beleef je je vakantie heel intens. Je combineert je passie voor motorrijden met ontspanning en avontuur. Een goede voorbereiding is echter essentieel. MotoDrive zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Met de open grenzen van tegenwoordig reis je gemakkelijk naar het buitenland. Toch is Europa niet zo eensgezind als het om wetgeving gaat.

In het ene land moet je reflecterende kleding dragen, in het andere land mogen kinderen niet achterop en soms moet je alcoholtesters of een reflecterend hesje aan boord hebben. Aanhangers mogen soms wel, soms niet, net als tussen de file doorrijden. Radardetectie is overal verboden, radarwaarschuwingssystemen mogen vaak ook niet en die wetten veranderen ook nog voortdurend. Op de websites van de ANWB en de KNMV kun je heel duidelijk vinden welke regels nu in welke landen gelden. En natuurlijk is daar tegenwoordig ook een app voor: op Going Abroad - vind je de verkeersregels per land of per topic. Daarnaast is het verstandig om de reisadviezen voor je bestemming te controleren op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen of op de '24/7 BZ reis-app' van Buitenlandse zaken.

 

Milieustickers

Veel Europese steden hebben permanente of tijdelijke milieuzones, waarin bepaalde voertuigen worden geweerd. Meestal gaat het om dieselauto’s, maar soms ook om bepaalde benzineauto’s of motorfietsen. Elk land heeft zijn eigen systeem, meestal met stickers die samenhangen met de emissieklasse van het voertuig. Alleen voertuigen met een bepaalde sticker mogen dan de stad in. In Frankrijk geldt dat ook voor motoren. Elektrische motoren krijgen een groene sticker. Motorfietsen met benzinemotor vanaf 2017 (Euro 4) een paarse, van 2007 tot 2017 (Euro 3) een gele, van 2004 tot 2007 (Euro 2) een oranje, van 2000 tot 2004 een zwarte. Motoren van voor 2000 krijgen geen sticker. Die mogen in Parijs niet meer op de Boulevard Phériphérique of binnen de ring komen, want een sticker - verkrijgbaar op www.certificat-air.gouv.fr – is daar verplicht. In andere landen gelden de zones en de stickerplicht nog niet voor motoren, maar per land en stad kan dat snel veranderen. Je kunt de actuele stand van zaken checken op de app 'Green zones'.

 

Tol

In veel landen wordt tol geheven op de snelwegen. In Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland moet je daarvoor een tolvignet op de motor hebben. Het vignet kun je bij de ANWB kopen, maar ook bij grensovergangen of benzinestations daar vlakbij. In Frankrijk kun je de tol cash betalen bij de snelweghokjes, maar het kan ook met de creditcard of met de elektronische tolbadge. Daarmee mag je dan alleen door de poortjes waarboven een 'T' of een T met bord '30' staat, bij die laatste kun je gewoon doorrijden. Voor de tolbadges zijn speciale armbanden verkrijgbaar.

 

Verzekeren

Bij pech in het buitenland kun je op de ANWB-pechhulp rekenen, mits je een Europa- of werelddekking van de ANWB-wegenwacht hebt. Dat is niet nodig bij een MotoPort NoRisk motorverzekering. Daarbij kun je vanaf beperkt casco ook gebruik maken van de NoRisk pechservice, in alle landen op de groene kaart. Het nummer van de pechservice vind je daar ook. Voorwaarde is dat je motor jonger is dan 120 maanden. Controleer verder welke stallingsvoorwaarden jouw motorverzekering heeft. Sommige verzekeringen eisen dat de motor 's nachts binnen staat of 'aard- en nagelvast' bevestigd is. Verder is het natuurlijk nog belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt!

Bagage

Wanneer je de bagage op je motor pakt, kun je de veervoorspanning van je achtervering het beste verhogen om te compenseren voor het extra gewicht. Dan blijft de motor ook met bagage lekker sturen. Het is slim om een aantal weken voor je vakantie al eens met bagage te gaan rijden. Dan weet je hoe het voelt en of je de vering of het bagagesysteem moet aanpassen. Wat dat betreft: Let op het maximale gewicht dat in je koffers mag, anders komt de stabiliteit van je motor in gevaar. Heb je geen koffers, dan kun je bij MotoPort diverse (ook waterdichte) zadel-, tank-, rug- en roltassen van Dane, DIFI, SW-Motech, Givi en Kriega vinden. Pak sowieso al je spullen in plastic, want als je geen waterdichte tassen hebt of ze niet goed sluit, zit je 's avonds met kletsnatte kleren of een verdronken laptop. Bindt roltassen liever niet met riemen vast. Vaak klinkt de bagage wat in, waardoor riemen los gaan zitten. Een spin of elastisch bagagenet blijft de bagage straktrekken. Een mooi alternatief zijn Booster Rokstraps. Dat zijn elastische spanbanden, die zichzelf ook 'naspannen'.

 

Je motor

Voor je gaat controleer je natuurlijk het oliepeil, de verlichting, het koelvloeistofpeil, de bandenspanning en de remvloeistof van je motor. Controleer ook of je ketting niet te slap hangt en of die de rit nog mee kan. Hetzelfde geldt voor je banden, die moeten immers gauw een paar duizend kilometer afleggen. Twijfel je, dan kun je je motor natuurlijk altijd bij MotoPort brengen voor een check-up of een beurtje. En als je er toch bent, kun je meteen een flesje motorolie, kettingspray of een bandenplaksetje meenemen. Je kunt de banden ook met Ride-On te laten vullen: dan kun je bijna niet meer lekrijden. Denk er wel aan dat veel mensen hun motor pas vlak voor de vakantie wegbrengen, waardoor werkplaatsen dan vaak erg druk zijn. Je kunt beter wat verder vooruitplannen, dan weet je zeker dat je op tijd terecht kunt. Let verder op dat Euro 95 benzine in veel landen is vervangen door E10. Het hoge percentage bio-ethanol in E10 zorgt voor vervuilingsproblemen, rauw lopen en een verhoogd brandstofverbruik. Daarom kun je beter Superplus 98 tanken als Euro 95 niet beschikbaar is.

 

Navigatie

Met moderne navigatiesystemen vind je niet alleen de weg, maar ook de mooiere stuurweggetjes, mits je over het meest recente kaartmateriaal beschikt. Even updaten voor je gaat dus. Dan nog is het handig om een papieren kaart mee te nemen, want die geeft meer overzicht dan zo’n klein schermpje. Het is verder erg prettig als je het scherm van je navigatie goed kunt zien. Daarvoor biedt MotoPort een grote verscheidenheid aan montagemogelijkheden, van RAM en van SW-Motech. Nog belangrijker is het dat je je navigatie goed verstaat. Een goede bluetooth headset is daarvoor belangrijk, zoals de hoogwaardige headsets van Cardo. Daarmee kun je ook met je medereizigers overleggen. Bij MotoPort vertellen ze je graag meer over de mogelijkheden!

 

Niets vergeten?

Wanneer je op vakantie gaat, moet je aan veel zaken denken. Dan is het handig om een checklist te hebben. MotoDrive maakte speciaal voor jou een checklist die je kunt downloaden de vakantie checklist!

Super handig! Download de vakantiechecklist van MotoPort, dan weet je zeker dat je niets vergeet! Klik hier!