Highlights over The Highlands

Schotland

Wie heeft Schotland bezoeken per motor niet op z’n bucket list staan? Het is gewoon een heel erg mooi land om te zijn, daar onafscheidelijke vrienden te worden met je motor en je onder te dompelen in de mystiek. Na een reis door Schotland snap je dat de lokale bevolking – al dan niet onder invloed van een mooi glas whisky – verklaringen zoekt voor de bijzondere natuurverschijnselen.

Op naar Schotland dus! Met DFDS steken we de Noordzee over. We varen vanuit IJmuiden en gaan om half zes van wal. Voor wie nog nooit op een cruiseferry van DFDS heeft gereisd, een kleine samenvatting:

De cruiseferry is géén stalen flat waarop je maar moet wachten tot je er bent. Nee, in tegendeel: we bevinden ons op een waar varend hotel van alle luxe voorzien. Er zijn verschillende restaurants, ruimtes voor avond- en nachtvertier, een bioscoop, een bar, noem het maar op: je komt er niets te kort. Een nette hut met douche & toilet, helemaal top. In de ochtend staat het ontbijtbuffet al voor ons klaar: dit doet niet onder voor een ontbijt in een hotel aan de wal! We zijn er bijna, dus nu snel ons motorpak aan, alles inpakken en op naar Schotland.Het links rijden went al snel, op de motor heb je natuurlijk het voordeel dat je stuur altijd aan de goede kant zit! Goed de borden en wegtekens volgen, dan blijkt die gevreesde rotonde gewoon een rotonde, langs de andere kant. Voordeel is, dat in Engeland, waar we op weg naar Schotland beginnen, alles duidelijk is aangegeven. Op de weg, maar ook langs de weg. De wegen zijn van asfalt, en net als in Nederland van goede kwaliteit. In het begin even lekker doortoeren tot we de rotondes en steden achter ons laten.

Onderweg zijn de vele tekenen van strijd tussen de Engelsen en Schotten goed te zien. We passeren verschillende 'Battlefields', en krijgen een goed beeld van hoe hier gevochten werd om elke meter land: wij snappen dat wel, Schotland lijkt nu al de moeite waard. Steeds heuveliger wordt het, en stiller. Een mooi moment om eventjes de benen te strekken.

Op de grens met Schotland heet een Schotse doedelzakspeler ons welkom. Natuurlijk gaan we met hem en onze motoren op de foto. Voor een kleine fooi - Engelse of Schotse ponden, het is hem om het even - lacht hij vriendelijk op ons eerste Schotse vakantiekiekje.

Dan passeren we Jedburgh. De ruïnes van
de abdij torenen boven de stad uit. Jedburgh  Abbey is een goede plaats voor een koffie-met-gebakstop. Wanneer we Edinburgh bereiken, zien we in de verte al de eerste ijzeren cantilever brug die in 1890 over de Forth geopend werd. Het is een imposante spoorbrug, zo sterk dat hij een orkaan kan weerstaan. Dat gold niet voor de ernaast gebouwde autobrug. Die is na 20 jaar al aan vernieuwing toe.We kunnen de verleiding niet weerstaan om even te gaan kijken bij “Scotland’s national motorsport center” in Knockhill – er ligt een race circuit. Wanneer er geen races zijn mag je alles bekijken en door de pits lopen. We voelen ons heuse coureurs op onze toerfietsen.
Dan rijden we verder naar het eerste hotel in Dunkeld. Aan de rivier liggen een aantal hotels. Het was altijd al een belangrijke stop voor de reizigers naar The Highlands. Dat mensen hier gewend zijn om gasten te ontvangen is te merken: zeer gastvrij en vriendelijk worden we ontvangen. Ook door het harnas dat ons begroet op weg naar onze slaapkamer trouwens! 
Na een goed Schots diner, een nachtje rust en een ‘harty Breakfast' gaan we op weg naar The Highlands. Al snel zien we het landschap ruiger worden.

We kennen dit dorp voornamelijk van de slijterij, maar nu we er toch zijn… even bij Dalwhinnie een bezoek brengen aan de distilleerderij. Het is de hoogstgelegen distilleerderij van Schotland. Het stoken van whisky kun je hier goed bekijken in een prachtige setting. De vele akkers in de omgeving zorgen voor de gewassen die de whisky hun speciale smaak geven, alsook het heldere en zuivere water. Nog een stokerij vind je in Pitlochry, Edradour. En dan naar het hotel: tijd om de whisky’s echt te gaan proeven zonder nog te hoeven rijden!De volgende dag gaat de rondrit naar het westen. Het valt ons op dat er in deze streek meer dorpjes en kronkelende weggetjes zijn. In Aberfeldy is een distillery, Dewars, mocht je gisteren geen gelegenheid hebben gehad – of ze natuurlijk gewoon allemaal willen doen! Wij houden het even bij een fotootje voor de deur deze keer. In The Trossachs nemen we natuurlijk de Duke’s Pass. Aan het einde keren we om en doen we hem gewoon nóg een keer. Wat heerlijk dat linkse sturen!
Natuurlijk zijn er kastelen, zoals Menzies en Doune. Wanneer we bij Doune stoppen, komt het kasteel ons direct bekend voor. Hier werden de opnames gemaakt van Monty Python and the Holy Grail. Een klassieker alweer uit 1974… binnenkort de videoband weer eens afstoffen. Maar uit recenter werk: wellicht herkennen Game of Thrones fanaten dit kasteel als Winterfell?

Dan is de terugrit al weer aangebroken. We passeren Stirling, waar vanaf de kasteeltoren de Saltire, het schuinkruis, als Schotse vlag werd aangenomen. Met behulp van Google en de uitleg van John hebben we de reden achter het witte kruis op de blauwe vlag van Schotland kunnen reproduceren: Een legende zegt dat Angus MacFergus, Sint-Andreas als zijn beschermheilige nam nadat hij een Saltire zag verschijnen in de lucht, meteen na zijn overwinning bij Athelstaneford… wij kopen gewoon een sticker om op onze koffer te plakken: check, been there, done that!
In Falkirk is het Falkirk Wheel te bezoeken. Het is een van de vele Britse “Milennium Projects”.  Een heel groot rad waar boten in kunnen varen, en omhoog gedraaid worden, brengen de boten naar de kanaaltjes die hoger liggen. Oorspronkelijk bedoeld voor de beroepsvaart, maar vaker door de toeristen gebruikt. Wel een heel fraai stukje ingenieurswerk om te zien.

Dat was Schotland! Door Noord-Engeland rijden we weer naar Newcastle. We hebben mens en motor goed kunnen uitproberen in Schotland. En, smaakt het naar meer? Ja. Hier gaan we beslist nog eens terug. We hebben echt nog niet alles gezien daar…


BOEK NU!  DEZE 6-DAAGSE REIS MET DEZE SPECIALE LEZERSAANBIEDING VANAF  € 358,-* INCL. OVERTOCHT!
Je kan apart op de website van Motoerit upgraden en bijvoorbeeld het dinerpakket erbij boeken (ontbijt en diner op heen en terugreis voor € 92,- p.p.). 
Verder is het mogelijk een hut/kamer voor 1 persoon te boeken.
Kijk op www.motoerit.nl/motoport voor het eenvoudig boeken van bovenstaande reis naar Schotland. Kies de accommodatie die je wilt: van super luxe tot de bare basics of een mix daarvan. Je boekt namelijk zelf rechtstreeks bij de accommodatie en betaalt dus geen cent teveel. Voor de overtocht is ook een speciale aanbieding van toepassing die wordt meegerekend in de prijs op de website.

* Prijs per persoon voor een 2-persoonskamer of 2-persoonshut.

6 DAAGSE REIS BOEKEN
Deze reis naar Scotland wordt aangeboden in samenwerking met DFDS en Motoerit en deze is eenvoudig te boeken via www.motoerit.nl/motoport.