NIET DROMEN MAAR DOEN

VRIJHEID’, dat vind ik zo’n jeukterm. Motorrijden is zoveel meer dan dat. Het is één zijn met je machine, de wendbaarheid en de acceleratie ervaren. De omgeving in je opnemen ...

Als het woord ‘vrijheid’ valt begint de 44-jarige Gert-Jan van Holten te lachen. “Dat vind ik zo’n jeukterm. Als ik vrij wil zijn, kan ik ook in mijn blote kont over het strand rennen. Motorrijden is zoveel meer dan dat. Het is één zijn met je machine, de wendbaarheid en de acceleratie ervaren. De omgeving in je opnemen.

Als je op de motor zit, ervaar je de omgeving veel beter, je ruikt tig verschillende geuren”, stelt de in Leeuwarden geboren ZZP-er, die voorheen als Interim Operationeel financieel directeur bij verschillende bedrijven werkte. Nu heeft hij een eigen bedrijf, waarbij hij ondernemers in het MKB ondersteunt bij hun financiële taken: “Ondernemers zijn vaak goed in hun vak, niet in de financiële rompslomp. En als je naar bankmensen luistert, word je verkeerd voorgelicht.”

BMW Adventure

Gert-Jan ging pas op zijn 30e motorrijden, maar stopte kort daarna omdat hij vader werd. “Maar als ik in het buitenland op een mooie plek was, dan huurde ik er toch een. Op mijn 39e heb ik een BMW R1200GS gehuurd en in een week € 850,- aan boetes opgelopen, maar ik vond het fantastisch. Toen heb ik bij MotoPort den Bosch mijn eerste BMW GS Adventure gekocht. Voor mij de ideale motor. Het is een alleskunner en dat is voor mij goed, want ik ben een redelijk reislustig type. Ik heb nu net mijn tweede GS gekocht. Ik heb hem volgehangen met accessoires. Als je iets kunt vinden dat ik nog niet heb, dan word ik chagrijnig”, lacht Gert-Jan, die het opbouwen van accessoires gewoon leuk vind: “Als ik iets bestel neem ik bijna een dag vrij om het erop te zetten”. Hoewel Gert-Jan graag reist, kocht hij de motor eigenlijk voor het werkverkeer. “Ik moet nogal eens in Den Haag zijn. Als je met de auto in de file staat, erger je je rot. Met de motor kun je er tussendoor. Ik ga altijd met een glimlach de file in. Ik rij dan ook zomer en winter. Ik vind kou niet niet erg, regen wel. Als ik mooi weer zie, krijg ik meteen goede zin omdat ik weet dat ik ga motorrijden. Je leeft meer op een motorfiets, je bent deel van de omgeving. Je voelt en ervaart het. Het is hetzelfde met reizen. Je kunt foto’s laten zien, maar dat is niet hetzelfde als er zijn. Dan ruik je de omgeving en je proeft de cultuur.”

Reizen

Reizen is Gert-Jans’ lust en zijn leven: “Ik ga volgende week op pad, dan ga ik door het 100e land heen. Twee jaar geleden deed ik mee aan een georganiseerde motortrip van Lima naar Rio met een gehuurde BMW F800GS. We reden door zes landen, met veel stof en ontberingen. ‘s Ochtends was het -15, ‘s middags bij de lunch was het 32°. Aan het eind van de dag zal de stof tot in je bilnaad, maar iedereen kwam na dagritten van 600 km aan met een grote grijns op zijn gezicht. Overal waar je komt word je met een glimlach begroet. Dat is heel anders dan wanneer men met een toeristenbus aankomt! Je beleeft een land anders als je op de motor bent. Je hebt honderd keer meer contact met de bevolking als je op de motor bent. Vaak zijn het oudere mannen die je aanspreken. Ze hebben vroeger een motor gehad of mochten dat juist niet van hun vrouw, maar hebben er wel altijd van gedroomd.”

Tevreden

Hoe meer je reist, hoe meer je de wereld begrijpt en hoe meer je Nederland waardeert, stelt Gert-Jan. “We klagen wel, maar we hebben het goed. Dat is trouwens vreemd: hoe armer het land, hoe blijer de mensen. In Afrika zijn de mensen blij met een ballon en een potlood. In Amsterdam zie je chagrijnige mensen in een landrover van € 120.000,-. Afrika is by far het leukste continent. Het raakt je ziel. De combinatie van de natuur, de oprechtheid van de mensen, ongeacht hun situatie en de geuren, het maakt dat je terug wilt gaan. Ik zat in een tentje in de Serengeti terwijl hyena’s aan mijn tent neusden. Dat vergeet je je leven niet meer. Onveilig voel ik me eigenlijk nooit. Je moet wel ‘streetwise’ zijn. In islamitische landen leven de meest gastvrije mensen die er zijn. Daar word je eerder met pech geholpen dan in Duitsland of in Nederland. In Iran loop je veel vertraging op omdat je overal bij mensen wordt uitgenodigd. De misvattingen over islamitische landen zijn enorm. Als ik me al ergens onveilig voel, dan is het eerder in Amsterdam.”

Niet dromen maar doen

Overal is hij geweest. Hij reed door Australië, doorkruiste 34 van de 50 staten van Amerika, reed door Afrika en Zuid-Amerika. Vorig jaar was hij in Wit-Rusland, in november gaat hij naar Namibië en Botswana. “Veel mensen dromen ervan. Maar je moet niet dromen, je moet doen. Je moet een datum prikken en die in je agenda zetten, anders doe je het niet. Dat doe ik ook. Ik werk behoorlijk hard, maar als ik terugkom van een reis, plan ik gelijk de volgende. Dat kan over een jaar zijn of over twee jaar, maar het staat wel vast. Dat is een beloning voor mezelf, het verrijkt je leven. Hierna wil ik nog naar Albanië. Ik moet wel nog even uitzoeken hoe ik dat doe, want autotreinen bestaan er niet meer en ik heb geen zin om vier dagen over de snelweg te blazen om er te komen. Ik ben dan ook op zoek naar een transporteur die de motor erheen brengt, dan vlieg ik er heen en rij daar rond. Dat doe ik nu ook in Namibië: ik wil daar een motor huren, ik vlieg er zaterdag heen, heb een mooie week en ben de zondag erop weer terug.