Monkey around

De nieuwe Honda Monkey

De meest iconische ‘mini-bike’ van Honda is compleet vernieuwd. Een hedendaagse motor met uiterlijke kenmerken die een duidelijke knipoog geven aan het origineel. De nieuwe 2018 Honda Monkey heeft een moderne, hoge kwaliteit uitrusting waaronder USD voorvorken, dubbele achtervering, LCD dashboard, op IMU gebaseerde ABS en volledige LED verlichting.

Geschiedenis van de Honda Monkey

De Honda Monkey is mogelijk de meest gekende iconische motor uit de jaren ’70, maar werd voor het eerst geintroduceerd in 1961. De Honda Monkey is oorspronkelijk ontwikkeld als een 49cc kinderattractie in het Tama Tech pretpark in Tokyo. Daar bleek de motor echter zo populair dat er ook een straatversie van gemaakt werd; met een unieke chromen tank, opvouwbaar stuur en stevig gemonteerde 5-inch wielen. Deze versie werd vanaf 1963 geëxporteerd naar Amerika en Europa.

Zijn populariteit heeft de Honda Monkey te danken aan het ‘schattige’ en onmiddelijk geliefde design, de kleine afmetingen en het superlichte gewicht. Alles samen was het een enorm fun-bike.

In 1969 werden de wielen vergroot naar 8-inch en een jaar later in 1970 werd de Monkey mogelijk nόg populairder door de toevoeging van snel te demonteren voorvorken, waardoor de Monkey makkelijk achterin de kofferbak van een (kleine) auto paste.

1978 is het jaar dat de start van de echte prime-time voor de Monkey markeert. In dit jaar werd de Monkey compleet opnieuw ontworpen met de druppelvorm tank en werd erg populair binnen de enorme RV (Recreational Vehicle) markt in Amerika; veel bestuurders zochten makkelijk vervoer voor wanneer ze eenmaal geparkeerd stonden. Dit is waar en wanneer de Honda Monkey de harten van miljoenen mensen veroverd heeft. Met 3 versnellingen en een centrifugaal koppeling (geen specifieke motor ervaring nodig om het te rijden) heeft de Monkey duizenden mensen de eerste rijervaring en het gevoel van ‘twisting the throttle’ gegeven op een gemotoriseerde tweewieler.

Doordat de Monkey zόveel plezier gaf en zo eenvoudig te rijden was heeft dit model, misschien wel meer dan elk ander model ooit, het concept van motor rijden aan een zeer breed publiek kenbaar gemaakt.

Met zijn stevige brede banden, mini ‘ape hanger’ stuur, kleine tank en grote zachte zadel heeft de Monkey een uniek en zeer herkenbaar, tijdloos uiterlijk.

 

Monkey 2018 specificaties:

Ontwerp, kleuren en chromen onderdelen geven flinke knipoog naar het origineel
125cc luchtgekoeld motorblok met een topvermogen van 6,9kW / 9,4pk, maximaal koppel van 11Nm en een verbruik van 1 op 67 km / 1,5 liter per 100km
Stalen frame, USD voorvorken, dubbele achtervering en 12-inch wielen
Rijklaargewicht van 107 kg met een wielbasis van 1.155 mm en zadelhoogte van 775 mm
Volledige LED verlichting

 

De 2018 Monkey zal beschikbaar zijn in drie kleuren:
Banana Yellow/Ross White
Pearl Nebula Red/Ross White
Pearl Shining Black/Ross White

Vanaf juli 2018 bij de MotoPort Honda dealers verkrijgbaar, voor een introductieprijs van € 4.858,- (incl.BTW, BPM en alle rijklaarmaakkosten)