DE KAWASAKI IS DE TE KLOPPEN MOTOR

SCOTT DEROUE EN ROBERT SCHOTMAN IN WSS300

Dit seizoen strijden Scott Deroue en Robert Schotman met een Kawasaki Ninja 400 in het Wereldkampioenschap Supersport 300 om de podiumplaatsen. Ditmaal met steun van MotoPort en DIFI!

 

De Supersport 300-klasse is een relatief nieuwe raceklasse, die sinds 2017 wordt verreden bij de Europese rondes van het WK Superbike. Deze klasse is opgezet om jong talent een kans te geven om met een relatief laag budget race-ervaring op te doen. Daarom wordt in deze klasse alleen gereden met motoren die voor het A2-rijbewijs zijn ontworpen. Dat maakt de naamgeving een tikje misleidend, want er mogen ook 400cc- en 500cc-machines meedoen, waarvoor dan weer andere minimumgewichten gelden dan voor de 300cc-machines. Zo kan het dus dat het MTM Kawasaki team in deze raceklasse aan de start komt met de Kawasaki Ninja 400, Kawasaki’s troef in de A2-klasse, gebouwd met het DNA van de wereldkampioen Superbikes, de Ninja ZX-10R. De Ninja 400 heeft een 399cc paralleltwin, die standaard 33,4 kW (45PK) bij 10.000 tpm levert.

 

Scott Deroue

Het MTM-team heeft twee jonge talenten weten te strikken voor het komende jaar: de 19-jarige Robert Schotman en de 18-jarige Scott Deroue. Scott is ondanks zijn jonge leeftijd al tien jaar actief in de racesport. Hij begon op zijn achtste met minibike races, waarop hij driemaal Nederlands kampioen werd. Via de NSF100 cup kwam hij bij het ONK Moto3 terecht, vervolgens beproefde hij zijn geluk in het Britse Moto3 kampioenschap en in de SuperStock 600. In 2016 maakte Scott een succesvolle overstap naar het mondiale vlak, waarna hij vorig jaar op een Ninja van het MTM Kawasaki team aan het WK Supersport 300 deelnam. Hij wist diverse podiumplaatsen te scoren en zelfs enkele wedstrijden te winnen: “Ik voel me ongelooflijk goed op de Kawasaki Ninja 300. MTM Kawasaki voelt ook als een tweede thuis. De zekerheid van deze verlenging geeft me rust en maakt het makkelijker om me volledig op het racen te focussen. Ik ben dan ook vastberaden om komend seizoen de wereldtitel te veroveren.”

 

Robert Schotman

Robert Schotman volgde een vergelijkbaar pad naar het WK Supersport 300. Hij werd al op zijn vijfde jaar op een pocketbike gezet en werd daar in 2008 Europees kampioen mee. Een aantal jaren NSF100 cup leidde uiteindelijk tot de Nederlandse titel, waarop hij overstapte naar de Moriwaki 250 cup, waarin hij in 2013 ook de titel pakte. Daarna volgde de Red Bull MotoGP Rookies cup, dan de titel in het NK RC390 van 2015 en in het NK van de KTM Duke Battle in 2016. Vervolgens kwam Robert in het WSS300 terecht. Dit jaar gaat hij voor de wereldtitel met het door Kawasaki en MotoPort gesponsorde MTM Kawasaki team: “We hebben inmiddels wat trainingen achter de rug en het ziet er goed uit. Het lijkt erop dat onze Kawasaki de sterkste motor in het veld is. Nu moeten we alles in het werk stellen om ook in de wedstrijden de snelste te zijn!”