MOTORRIJDEN IS MAGISCH

RUUD DE WILD

Ruud de Wild is een man van vele talenten. Hij werkt als radio-DJ, tele-visiepresentator, hij schildert en hij schrijft boeken. Wat weinigen weten, is dat Ruud ook een motorliefhebber pur sang is.

 

Motorrijden heeft iets magisch”, vertelt Ruud enthousiast als je naar zijn motorpassie vraagt. "Het is precies wat het is, het is vrijheid.

Ik heb pas nog in mijn eentje een trip naar Zuid-Frankrijk gemaakt, in drie dagen. Dat was fantastisch”, aldus de radiopresentator, die tegenwoordig elke werkdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur het radioprogramma ‘De Wild in de Middag’ presenteert op Radio 2. Geen muziekprogramma, maar een nieuws- en entertainmentshow waarbij hij je meeneemt in de waan voor de dag. “Ik ben wel gek op muziek, maar het gaat mij om radio maken. Ik vond radiomakers vroeger een beetje gek. Het fascineerde me en dat doet het nog steeds.”

 

Songbook

Ruud is dus niet alleen presentator, maar ook verwoed schilder. Zijn werk kenmerkt zich door kleurige voorstellingen waarbij songteksten vaak een rol spelen en grafische visuals voor andere artiesten, zoals Armin van Buuren en Edwin Evers. Hij beschilderde ooit een Trabant voor de Europe Tour van U2, die nog in het Van der Togt museum in Amstelveen te zien is. Zijn thema’s zie je vaak ook terug in zijn boeken. “Ik heb drie boeken uitgegeven, waarvan het laatste boek Songbook heet. Dat is eigenlijk geen boek maar een tentoonstelling. Het gaat over de herkomst van het Nederlandse lied, over boekdrukkunst, verhalen, lettertypes en liedjes. Alles komt samen. Het staat in het museum ‘Het Huis van het Boek.’ Vanwege de corona is de fysieke tentoonstelling uitgesteld tot 20 maart 2021, maar je kunt de tentoonstelling wel vast online bekijken op https://ruuddewildsongbook.nl/.

 

Tijdwinst

Elke dag rijdt Ruud voor zijn radioprogramma van Amsterdam naar Hilversum. In de middag heen, in de avond terug: “Heen is het rustig, terug is het spits. Ik ga graag met de motor. Dat levert enorm veel tijdwinst op, als ik tenminste direct naar huis rij. Vaak rij ik even lekker door naar het strand. Soms direct, maar soms haal ik even iemand op. Het moet alleen wel mooi weer zijn om met de motor te gaan. Ik vind het niet erg als ik nat thuiskom, maar heen vind ik dat wel vervelend”, aldus Ruud, die het motorrijden niet van huis uit meekreeg: “Mijn ouders waren nogal behoudend, die waren er niet voor.”

 

Nozems

Begin jaren zestig was de tijd van de nozems, opstandige jongeren met spijkerbroek, een leren jack en doorgaans ‘onverschillig rondhangend’ op een bromfiets. Een tijd die invloed op Ruud heeft gehad, ook al is hij zelf van 1969. “Die sfeer, de motoren uit die tijd, de café racers, dat trekt me. Ik vond met name de DKW350 prachtig. Dat is de reden dat ik achttien jaar geleden ben gaan motorrijden. Ik ben begonnen met een Honda Africa Twin 750. Daarna heb ik een Harley gekocht, want dat hoort, denk je. Tot je erachter komt dat het eigenlijk niet zo lekker rijdt, althans, de mijne niet. Ik reed toen veel grote afstanden. Toen heb ik een Gold Wing gekocht, een 1800. Dat was heel andere koek, ik genoot van elke kilometer. Ik heb heel lang Honda gereden, daarna heb ik kort op een Triumph Bonneville gereden. Dat beviel me niet zo, het is niet comfortabel op de lange afstand en het loopt mij te rauw." 

 

Plannen

Inmiddels is Ruud alweer aan het plannen voor de toekomst: "Ik praat met mijn motormaat Marcel over diverse mogelijkheden. Zo heb ik nog een ultieme wens: een motorjack ontwerpen, een beetje zoals de ouderwetse motorjacks van Honda, met ribbels en dergelijke. Dat lijkt me te gek. En dan een café racer erbij aanschaffen, of zelf bouwen. Het probleem is daarbij dat ik wel precies weet wat ik wil, maar niet hoe ik het moet bouwen. Ik ben niet onhandig, ik kan best wel wat met mijn handen, maar het probleem is meer dat ik het geduld niet heb”, lacht Ruud. “De café racer moet in elk geval wel een flink motorblok hebben, liefst een 1200 of 1400 of zo.”

Ruud de Soleil:

De plannen van Ruud blijven niet beperkt tot artistieke creaties, maar ook motorrijden zelf zit in het verschiet: “Ik ben een motortoertocht aan het opzetten, de Ruud de Soleil. Dan ga ik met liefhebbers naar de zon toe. Ik praat momenteel met diverse partijen om dit te realiseren. Maar dat gaat gebeuren, als het even kan. Wat ik verder ga doen? Dat weet ik niet. Ik ben niet zo bezig met de toekomst. De dingen lopen zoals ze gaan. Ik ben nooit zo bezig met het grotere geheel. Je moet de dingen die je doet vanuit je hart doen. Anders is het vertrekpunt al niet goed.”Motodrive.nl gaat stoppen

Met veel plezier hebben wij ons jaren ingezet voor motorrijdend Nederland. Met als hoogtepunten het MotoDrive Magazine, de gezellige motorbeurzen, jullie betrokkenheid op social media en natuurlijk dit online platform. Onze analoge kanalen zijn al een tijdje gestopt en nu komt ook aan motodrive.nl een einde.

De website zal nog te bezoeken en gebruiken zijn tot 1 december 2022, waarna wij afscheid nemen van een tijdperk MotoDrive. Wij bedanken alle fans, bezoekers, medewerkers en sponsoren voor het enthousiasme en inzet en wie weet tot een volgend avontuur.

Naar de website