WALDEMAR TORENSTRA

ROADTRIP VAN KAAPSTAD NAAR CAÏRO IN ‘ONDERSTEBOVEN VAN AFRIKA’

Waldemar reist op de motor in opdracht van BNNVARA met zijn camera- en geluidsman door 12 Afrikaanse landen. Hij  neemt je mee op een avontuurlijke roadtrip door Afrika, van Kaapstad naar Caïro. Op zijn motor reist hij ruim 16.000 kilometer door twaalf landen. Hij gaat op zoek naar onbekende verhalen en bijzondere ontmoetingen om ons beeld over dit enorme continent te verrijken. Wat kunnen wij leren van deze landen, hun tradities, levensinstelling en onwaarschijnlijke aanpassingsvermogen? 

 

Waldemar: 'Als kind kwam ik voor het eerst in aanraking met het Afrikaanse continent door de strip ‘Kuifje in Afrika’, maar toen ik deze opnieuw las, merkte ik dat de clichés daarin vandaag de dag echt niet meer kunnen. Vanaf toen werd dat mijn insteek: kunnen we een nieuwe ‘Kuifje in Afrika’ maken? Het werd in elk geval een van de heftigste en mooiste tochten die ik ooit gemaakt heb, waarin ik heel veel heb geleerd dat ik graag wil delen.' 

 

In 60 dagen reisden Waldemar en zijn camera- en geluidsman op de motor van Zuid-Afrika naar Egypte via Namibië, Soedan, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Oeganda, Rwanda, Zuid-Sudan, Ethiopië, Kenia en Sudan. Hij duikt in de geschiedenis van Zuid-Afrika en ontdekt dat de rol die Nederlanders daar hebben gespeeld heel anders is dan we op school hebben geleerd. Hij ontmoet zwarte, gekleurde en witte Afrikanen en hoort zo de verschillende visies op wat de ‘regenboognatie’ Zuid-Afrika zou moeten worden. Lukt het ze om er samen uit te komen? En over hun eigen afkomst heen te stappen? Dus ook over ‘je witte schuldgevoel’, zoals hij te horen krijgt? 

 

En een avontuur werd het: leerzaam, vermakelijk en pittig. “Soms reden we 16 uur op een dag. Je moet eten regelen, een slaapplaats zoeken, tenten opzetten, een potje koken, contacten leggen, interviews voorbereiden en items verzinnen. Maar we hebben zoveel fantastische ervaringen opgedaan. Eigenlijk besef je pas als je terug bent wat voor waanzinnige reis je hebt gemaakt.”

 

Verder op weg stuit Waldemar op een onbekend maar pijnlijk genocide verhaal in Namibië, waarbij de Herero-stam door de Duitse kolonisten grotendeels is omgebracht, ruim een eeuw gelden. We zien ook wat de San, de oerbewoners van het continent, doen om hun cultuur in stand te houden in het moderne Afrika. In Botswana is Waldemar onder de indruk van de overweldigende natuur. Olifanten worden door boeren doodgeschoten, omdat zij hun oogst verwoesten. In Zambia ziet Waldemar hoe het koloniale verleden er nog steeds voor zorgt dat er koper uit het land wordt gevoerd, maar ook hoe een vrijwel vergeten vrouwenritueel weer aan populariteit wint.

 

“Ik had nog een offroadcursus gevolgd, maar het was zwaar. Tachtig procent hebben we offroad gereden, vaak door zand en modder. We zijn vaak gevallen. Mijn collega’s zaten ook onder de blauwe plekken, gebroken ribben en enkelblessures. Het was een fantastische reis, maar ook pittiger dan ik had gedacht. Respect hoor voor de coureurs van Parijs-Dakar. Ik ben nog lang niet zo ver.”

Zondag op NPO2 om 20.20 uur kun je de 2e aflevering zien van zijn Afrikaanse avontuur!

 

 Motodrive.nl gaat stoppen

Met veel plezier hebben wij ons jaren ingezet voor motorrijdend Nederland. Met als hoogtepunten het MotoDrive Magazine, de gezellige motorbeurzen, jullie betrokkenheid op social media en natuurlijk dit online platform. Onze analoge kanalen zijn al een tijdje gestopt en nu komt ook aan motodrive.nl een einde.

De website zal nog te bezoeken en gebruiken zijn tot 1 december 2022, waarna wij afscheid nemen van een tijdperk MotoDrive. Wij bedanken alle fans, bezoekers, medewerkers en sponsoren voor het enthousiasme en inzet en wie weet tot een volgend avontuur.

Naar de website