Gek van MotoGP

Kunstschilder Roy Cobussen

Roy Cobussen is gek van snelle motoren en van de racerij. De MotoGP-coureurs komen dan ook vaak voor op zijn schilderijen. En dan is het een sport om er een originele handtekening van de coureur op te krijgen…

Het professionele leven van Roy is in twee segmenten opgedeeld: enerzijds geeft hij les in creatieve vakken op een middelbare school in Elst, daarnaast schildert hij in zijn eigen atelier en geeft hij daar schilderles aan volwassenen. “Dat is enorm leuk om te doen”, aldus de schilder uit het Gelderse Haalderen. “Je ziet mensen van allerlei niveaus. Het is ook leuk om te zien hoe ze vorderingen maken als je ze tips geeft. Dat is voor mij een mooie balans met lesgeven op school.”

Rossi Replica

Het creatieve karakter van Roy komt ook terug in zijn motorhobby: “Ik rijd al de helft van mijn leven motor en ik heb veel geknutseld. Ik had eerst een streetfighter, daarna een GSX-R400 R, zo’n hoogtoerig racemonstertje. Dat was leuk, maar er kwamen te veel kosten aan. Toen kwam ik bij MotoPort Veldhoven een mooie Honda CBR600 FS tegen, de sportuitvoering van de CBR in Rossi-Replica kleuren. Ik was daar om mijn schilderijen te laten zien en werd uitgenodigd om bij de eindejaarsshow een portret van Michael van der Mark te maken. De CBR trok mijn aandacht, want ik ben een echte Rossi-fan. Dit was de eerste replica die op de markt kwam ter ere van zijn fantastische entree om de 500cc-klasse. Later is er nog een andere gemaakt, toen hij wereldkampioen was geworden. Ik heb hem nog wat aangepast, zodat hij nog meer op het origineel leek. Met wat extra stickers en onderdelen, van Polini, Domino, Playstation, The Doctor, Verlicchi, HRC en het oude logo van Breil. Ik heb er smalle Laser uitlaatjes opgezet zodat het op een tweetakt lijkt. Nu is hij klaar. Ik ben wel voorzichtiger gaan rijden, want als ik deze neerleg ga ik huilen”, lacht Roy.

Verstappen

Als je bij Roy in het atelier rondkijkt, zie je dat coureurs vaak het onderwerp van zijn schilderijen zijn. En – bijna zonder uitzondering – met de handtekening van de geportretteerde coureur erop. Dat begon echter niet met een motorcoureur, maar met Formule-1-coureur Max Verstappen: “Verstappen had toen net zijn eerste race voor Red Bull gereden en gewonnen. Een vriend van mij ging naar een racefestival. Daar was Verstappen ook en hij zou een handtekeningensessie houden. Die vriend stelde voor dat ik een portret zou maken, dan zou hij voor de handtekening zorgen. Dat deed ik, ik maakte er ook een mooie kopie van, die ik had ingelijst. Dat was een cadeau voor Max. Achter de schermen heeft die vriend de kopie afgegeven. Bij de handtekeningensessie mochten eigenlijk geen volwassenen zijn. Toen hij echter het origineel omhoog hield, herkende Max het en mocht hij door. En hij kreeg de handtekening! Zo is het begonnen…”

Fanmeisje

Nu is Roy eigenlijk meer een MotoGP-liefhebber dan een Formule-1 fan. Dus laat het vervolg zich raden: “Twee jaar geleden heb ik Rossi en Zarco geschilderd, vlak voor de TT. Daar wilde ik ook handtekeningen op. Ik had ook ingelijste kopieën voor hen gemaakt. Toch leek het niet te lukken. Ik heb uren bij de uitgang van de paddock gestaan en iedereen aangesproken of ik hun paddockpas mocht lenen. Uiteindelijk kwam er een vriendelijke Achterhoeker een paddockpas brengen en mocht ik naar binnen met een aardige dame. Dat bleek mevrouw Dovizioso te zijn, maar dat wist ik toen nog niet. Ik ben naar de motorhomes gereden. Binnen vijf minuten kwam Zarco aan en gaf een krabbel op mijn schilderij. Ik was flabbergasted, ik stond erbij als een fanmeisje van de middelbare school. Na een paar uur lukte het ook met Rossi. Hij kwam naar buiten en ik hield het schilderij in de lucht. Ik mocht komen en kreeg mijn handtekening. Toen ik terugkwam bij mijn kameraden geloofden ze hun ogen niet.

Hiernamaals

Uiteraard werd ook de man van de paddockpas niet vergeten: “Ik heb ook een schilderij voor hem gemaakt. Zodoende kreeg ik vorig jaar ook weer een pas van hem. Toen had ik schilderijen van Marquez, Rossi en Dovizioso gemaakt en daar staan nu dus ook handtekeningen op”, vertelt Roy trots. “Zo heb ik veel mensen ontmoet. Marquez is fantastisch. Ik vond het niet leuk wat hij Rossi flikte, maar iemand die zo goed is moet je wel bewonderen. Dovi is een heel aardige vent. Hij zette de ingelijste kopie zo neer dat iedereen hem kon zien en kwam nog even terug om te groeten.” Dan laat Roy nog een ander schilderij zien, waar Nicky Hayden, Daijiro Kato en Marco Simoncelli in zwart-wit op staan. “Hier knallen ze in het hiernamaals. Ik heb er veel ruimte op gelaten voor handtekeningen. Die staat nu vol met krabbels van Bradley Smith, Randy Mamola, Valentino Rossi. Cal Cruchlow, Alex Rins, Eleix Espargaro, Zarco, Jorge lorenzo, Jorge Martinez, Jack Miller Marquez, Vinales, Scott Reding, Paolo Simoncelli (de vader van, red.), Tito Rabat en Jurgen van den Goorbergh…”

Toegangskaartje…

Voor de TT 2019 waren de plannen ook al klaar: “Ik heb nog een Rossi en een Marquez geschilderd. Als ik daar een handtekening op krijg, kan er weer een van de oude weg. Ik heb ook een schilderij gemaakt van Graziano en Valentino samen. Dat is een cadeau voor Rossi. Ik hoop dat dat mijn toegangskaartje wordt…” vertelde Roy vlak voor de TT. En jawel, ook nu kreeg Roy een voorkeursbehandeling van Valentino en werden een helm, een spatbord en zijn schilderij van een signatuur voorzien!

 

Wil je de schilderijen van Roy Cobussen bekijken?

Kijk dan op zijn website: www.roy-all-art.nl