Met 21 klaar voor vol vermogen

Rijbewijs A - Code 80

Veel jonge motorrijders staan te popelen om hun motorrijbewijs te halen. Vaak wachten ze tot ze 24 zijn, zodat ze maar één keer examen hoeven te doen voor vol vermogen. Maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt nu vanaf je 21e op voor A Code 80, dat zonder examen kan worden omgezet naar A.

De bedoeling van de huidige rijbewijswet is om je op je 18e rijervaring op te laten doen met een lichte motor, om vervolgens elke twee jaar door te groeien naar een zwaardere categorie. Zo kun je op je 22e met onbeperkt vermogen rijden, maar dan moet je wel driemaal examen doen. Ben je 24, dan kun je in één keer op voor vol vermogen. Veel aspirant motorrijders wachten daarop, maar dat hoeft niet meer. Er is nu namelijk een extra mogelijkheid: A met Code 80. Dit examen, dat je op je 21e mag doen, is bedoeld voor driewielscooters, maar je mag er ook mee op een A2 motorfiets. Na twee jaar kun je dit rijbewijs zonder extra examen omzetten naar A onbeperkt. Dan ben je dus in één keer klaar!

Het rij-examen:

Voor elke rijbewijsklasse geldt, dat er drie examens zijn: theorie, verkeersdeelneming en voertuigbeheersing. Welk van die examens je moet doen, hangt af van je situatie. Dat werkt als volgt:

A1 rijbewijs

 • Op je 17e mag je het theorie-examen voor de A1-klasse doen, voor een 125cc-motorfiets. Daarna mag je verder met lessen voor het praktijkexamen. Dat bestaat uit twee gedeelten: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Voertuigbeheersing bestaat uit twaalf oefeningen op een afgesloten terrein, bij verkeersdeelneming ga je de weg op.
 • Op je 18e mag je de praktijkexamens doen, eerst voertuigbeheersing, dan verkeersdeelname.

A2-48 pk

 • Heb je het A1 rijbewijs, dan mag je op je 19e gaan lessen voor het A2 rijbewijs, voor motoren tot 48 pk. Examen mag je pas doen op je 20e.
 • Heb je A1 niet, dan mag je pas op je 20e gaan lessen en moet je theorie, voertuigbeheersing en verkeersdeelname doen.
 • Heb je het A1 rijbewijs wel, maar korter dan twee jaar, dan moet je alleen beide praktijkexamens doen.
 • Heb je het A1 rijbewijs langer dan twee jaar, dan hoef je alleen het examen verkeersdeelneming af te leggen.

A onbeperkt

 • Je mag op je 21e gaan lessen voor het A-rijbewijs onbeperkt. Twee jaar na het behalen van A2 mag je examen doen voor A, dus op zijn vroegst als je 22 bent. Je hoeft dan alleen maar het examen verkeersdeelneming te doen, waarbij je ook een paar bijzondere verrichtingen in het verkeer moet uitvoeren.
 • Heb je nog geen motorrijbewijs, dan kun je pas op je 24e examen doen, met examens theorie, voertuigbeheersing en verkeersdeelname.

A code 80

 • Tegenwoordig is er nog een mogelijkheid: het volvermogen rijbewijs met tijdelijke beperking, code 80. Je mag hiervoor lessen en examen doen als je 21 bent, ook als je geen A1 of A2 rijbewijs hebt. Dan moet je wel theorie doen, anders alleen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming.
 • Heb je A1 of A2, dan hoef je geen theorie te doen, maar moet je zowel voertuigbeheersing als verkeersdeelneming doen. Als je deze examens hebt gehaald, krijgt je de vermelding ‘code 80’ op je rijbewijs. Zolang die code op je rijbewijs staat mag je op een A2-motor rijden (dus maximaal 48 pk) of op een driewielig motorrijtuig met onbeperkt vermogen.
 • Na twee jaar, of als je 24 bent kun je dit rijbewijs zonder extra examen laten aanpassen naar A onbeperkt, waarmee je alles mag rijden.