2020 Honda Africa Twin

& Africa Twin Adventure Sports.

De evolutie van Honda’s Africa Twin Adventure Sports: Met de blik op een verre horizon is dit een comfortabele lange afstands tourer waarmee je letterlijk alle kanten op kunt. Bij het model van 2020 neemt de cilinderinhoud toe, waardoor er meer kracht en koppel is. Bovendien voldoet de Africa Twin aan de EURO5 normen en is het gewicht met 5kg verminderd. Een IMU met zes assen bestuurt de rij-modi en het HSTC, maar ook drie nieuwe systemen: Bochten ABS, Wheelie Control en Rear Lift Control. Er is ook een nieuwe bochtendetectie functie op de DCT versie. Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™) is nu een optie. Verder is er een 6.5 inch TFT touchscreen met daarin Apple CarPlay® en Bluetooth connectiviteit. De dubbele LED koplampen hebben nu ook Daytime Running Lights (DRL) en cruise control is standaard aanwezig.

 

De historie van de Honda XRV650 Africa Twin


Ruim drie decennia geleden kwam de Honda XRV650 Africa Twin in Europa op de markt. Ook al was de motor die nu zijn naam draagt – geintroduceerd in 2016 als de CRF1000L Africa Twin – een totaal nieuwe motorfiets, de essentie en de spirit die het origineel zo populair maakten, zit nog steeds in het DNA. Ondertussen zijn er ondertussen wereldwijd 87.000 stuks verkocht, en zal 2020 een nieuwe mijlpaal worden in de geschiedenis van de Africa Twin.

2020 CRF1100L Africa Twin Adventure Sports


De nieuwe CRF1100L Africa Twin Adventure Sports deelt het frame, blok en de rijpositie met de offroad gerichte CRF1100L Africa Twin, maar vervult een heel eigen rol: rijders het comfort bieden om een continent te doorkruisen met een motor die zowel bruikbaar is onroad als offroad. Dit betekent een grotere 24,8 liter benzinetank, betere windbescherming (zowel van het kuipwerk als van de zijpanelen van het kuipwerk), een in de hoogte instelbaar windscherm, grote protectoren voor het carter, aluminium draagrek en tubeless wielen en banden. 12 V lader en verwarmde handvatten behoren ook tot de standaard uitrusting.


Voor een optimale ophanging voor- en achteraan, is de Africa Twin Adventure Sports ook beschikbaar met Showa EERA™ als optie. Vier standaard modi - SOFT, MID, HARD and OFF-ROAD – zorgen ervoor dat alle rijomstandigheden gecontroleerd worden. En er is een USER modus voor verdere finetuning. De voorspanning van de achterschokbreker kan ook aangepast worden wanneer de motor stil staat. Net zoals op de Africa Twin produceert het blok nu 7 % meer topvermogen en 6% meer koppel, en over het hele vermogensverloop zijn er duidelijk betere prestaties. De motor voldoet ook aan de EURO5 normen.


Het frame werd volledig hertekend en heeft nu een vastgeschroefd aluminium subframe. Ook de swingarm is vervaardigd uit aluminium en is gebaseerd op die van de CRF450R crossmotor. Centraal in de Africa Twin bevindt zich een zes-axiale IMU (Inertial Measurement Unit) die niet alleen de 7-voudig instelbare HSTC controleert, maar ook (nieuw voor 2020) de 3-voudig instelbare Wheelie Control, Bochten ABS (met offroad setting), Rear Lift Control en DCT bochtendetectie.

Dubbele LED koplampen met Daytime Running Lights (DRL) bieden een verhoogde zichtbaarheid en veiligheid. De cruise control is standaard. De Africa Twin Adventure Sports biedt ook drietraps instelbare bochtenverlichting – ook geregeld door de IMU – die zich automatisch aanpast naargelang de hellingshoek.

Gericht op een perfecte controle, biedt de nieuwe rijhouding een smallere zadelsectie die 50 mm lager is dan voorheen. Een 6.5 inch Multi Information Display touchscreen in kleur (MID) laat connectiviteit toe met de systemen van de Africa Twin en biedt ook Apple CarPlay® en Bluetooth verbinding.

 

Het Motorblok

  • De cilinderinhoud stijgt tot 1.084 cc met 75 kW vermogen en 105 Nm koppel.
  • Dit werd bereikt door een nieuwe cilinderkop, kleptiming en -lift, nieuw gasklephuis en andere uitlaat.
  • Manuele overbrengingsverhoudingen aangepast en tandwielmateriaal geoptimaliseerd, waardoor gewicht bespaard wordt
  • De demper heeft nu een variabele Uitlaat Controle Klep of Exhaust Control Valve (ECV) voor verbeterd geluid bij lage omwentelingssnelheden en prestaties bovenin het toerengebied

 

De 2020 Africa Twin Adventure Sports zal in Nederland standaard geleverd worden met Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™) en zal beschikbaar zijn in twee kleuren: Darkness Black Metallic
 en Pearl Glare White (Tricolor). Vanaf medio oktober 2019 bij MotoPort verkrijgbaar vanaf € 21.058,- (DCT: € 22.358,-), incl.BTW, BPM en rijklaarkosten.