TitelStrijd

Kawasaki MotoPort WSS300 Racing Team

Ook in 2019 is MotoPort weer sponsor van het Kawasaki MotoPort Team. En de inzet is hoog, Scott Deroue en Robert Schotman gaan dit jaar met hun Kawasaki Ninja 400 voor de wereldtitel in de supersport 300 klasse!

Net als vorig jaar jagen Scott Deroue en Robert Schotman van het Kawasaki MotoPort Racing Team dit seizoen op de wereldtitel. Vorig jaar lag Scott goed op koers, maar moest de titel in de laatste race door domme pech aan Anna Carasco laten.
Dit jaar is de 23-jarige Scott dus gebrand op revanche, al zegt hij dat zelf niet met zoveel woorden: “Ik bekijk het gewoon race voor race. Ik wil elke race zo goed mogelijk presteren”, vertelt Scott in de paddock van Assen, nadat de kwalificaties in zeer wisselende omstandigheden werden verreden.

Vader

Scott doet er alles aan om dit seizoen goed te presteren, zoals hij eigenlijk al vanaf zijn jonge jaren heel fanatiek met de sport bezig is. Hij begon op zijn zesde jaar op de minibikes en reed op zijn zevende de eerste wedstrijden. Hij werd daarop driemaal Nederlands kampioen, reed NSF100, Moto 3, SuperStock 600 en rijdt nu voor het derde jaar met Kawasaki in het WK
Supersport 300. “Ik heb daarbij veel aan mijn vader te danken, die zag de potentie in mij en was bereid daar veel tijd en geld in te steken. Ik vond het prachtig. Als we waren gaan motorcrossen had ik het waarschijnlijk ook leuk gevonden. Maar als je merkt dat je ergens goed in bent, stimuleert dat en dan wil je ermee door. En winnen is natuurlijk helemaal mooi!”

Trainen

Natuurlijk vraagt zo’n race ook de nodige offers: “Het laat niet heel veel tijd over voor een privéleven”, vertelt Scott. “Je bent veel weekenden van huis, ik miste daardoor ook nogal wat schooldagen”, aldus Scott, die nu twee dagen in de week als pakketbezorger werkt en die daarnaast veel tijd stopt in het trainen van kinderen die op de minibikes de eerste race-ervaringen op doen. “Eigenlijk staat mijn hele leven nu in het teken van de racerij. Driemaal per week train ik bij de Fitfactory. Die begeleiden je met alles wat je nodig hebt: afvallen, aankomen, herstellen van blessures, conditietraining, crossfitt, noem maar op. Ik boks ook eenmaal per week en ik doe tweemaal in de week aan gewichtheffen. In de winter ligt de focus op krachttraining, nu meer op conditie. Maar ik merk het resultaat.”

Tweede

Het resultaat is in de races inderdaad ook goed te merken. Tijdens de eerste race op Aragon wist Scott in een zeer hectische race de tweede plaats te behalen achter Manuel González. In Assen werd de kwalificatie een soort Russisch roulette, waar het weer bepaalde waar je terecht kwam. Scott had de zesde startplek, maar wist zich ook in een stervenskoud Assen terug te vechten naar een tweede plaats, wederom achter Manuel González. Daardoor staat Scott ten tijde van het schrijven van dit artikel, met 36 punten ook tweede in de WK-tussenstand.

Te leuk!

De 21-jarige Robert Schotman is bezig om de weg naar het podium terug te vinden, nadat hij vorig jaar een tijdje op non-actief stond met een zware bekkenblessure. Ook hij is al van jongs af aan zeer gericht met de racesport bezig: “Mijn vader heeft vroeger geracet en zette me op mijn vijfde op een minibike met de woorden: dit ga jij leuk vinden! In het begin vond ik het niks. Het maakte lawaai, het trilde, ik vond het maar eng. Toch kreeg ik de smaak al snel te pakken. Bij mijn eerste race viel ik er driemaal af, maar ik stapte toch steeds weer op. Te leuk!”, vertelt een enthousiaste Robert, die in 2008 Europees kampioen minibike werd, later de Moriwaki cup op zijn naam schreef en ook kampioen werd in de Red Bull Rookies cup. Sinds vorig jaar rijdt hij voor het Kawasaki MotoPort team.

Alles op het racen

Wanneer je Robert vraagt wat zijn doel is, dan is hij daar duidelijk over: “Kampioen worden, dan doorstoten naar het WK Supersport 600 en wellicht ooit naar het WK Superbikes. Ook Robert heeft daar alles voor over: “Racen betekent veel voor me, het is een serieus deel van mijn leven. Ik heb na het gymnasium alles op het racen gezet. Ik train veel op conditie en ik train ook de Racekids met de minibikes. Vorig jaar heb ik natuurlijk pech gehad met de valpartij waarmee ik mijn bekken brak. Daar heb ik nu gelukkig geen last meer van.”

Ritme

Toch is het duidelijk dat Robert nog in zijn ritme moet komen. Op Aragon werd hij elfde. Voor de thuisrace in Assen was hij gebrand op een goed resultaat. Tijdens de trainingen op zaterdag kreeg hij echter een highsider, waarna hij een paar rondjes nodig had om het vertrouwen terug te winnen. Toen hij na een paar rondjes weer op stoom kwam, ging het regenen. Daardoor stond hij als dertiende op de startgrid. Tijdens de race wist hij zich echter goed staande te houden en finishte uiteindelijk als twaalfde. In totaal behaalde hij 9 punten in twee races, waarmee hij 10e in het klassement staat.

Spannend

Het belooft een spannend seizoen te worden, waarin de twee Kawasaki MotoPort coureurs tot het uiterste zullen gaan om de WK-titel in de Supersport 300-klasse in de wacht te slepen. MotoDrive houdt je daar uiteraard van op de hoogte!