PASVORM = HOOFDZAAK

SHOEI PERSONAL FITTING SYSTEM

Wanneer je een helm zoekt, probeer je doorgaans welke helm uit een assortiment het best op je hoofd past. Dat is meestal een compromis. Niet bij Shoei, want dankzij het Personal Fitting System wordt de helm op jouw hoofd passend gemaakt!

 

De pasvorm van een helm is belangrijk. Een helm mag niet te los zitten. Dan kan hij bij een impact verdraaien of van je hoofd afglijden. Een te grote helm kan ook op je hoofd schudden en veel windgeruis genereren. Te klein is echter ook niet goed. Als een helm knelt, krijg je een knallende hoofdpijn. De pasvorm komt dus heel nauw. Dat is ook de reden dat je een helm niet bij de supermarkt, tussen de knollen en de bieten aanschaft: je hebt de hulp van een ervaren en kundige verkoper nodig om een helm te vinden die niet alleen de juiste grootte, maar ook de juiste pasvorm heeft.

Compromis

Het ene hoofd is het andere niet. Je hebt mensen met lange hoofden, ronde hoofden, brede hoofden, noem maar op. Vaak is een doorsnee confectiehelm daarom een compromis, met een te dunne binnenschaal en veel padding, zodat de helm toch door een grote groep kopers comfortabel wordt gevonden. Maar dat moet beter kunnen, vonden ze bij Shoei. Shoei is al jaren een van de grootste helmfabrikanten. Veiligheid staat bij Shoei al sinds de oprichting in 1959 voorop. Het is al decennialang de favoriete keuze van veel topcoureurs vanwege de pasvorm, het draagcomfort en het hoge veiligheidsniveau. Van daaruit is ook het idee ontstaan om een adaptieve pasvorm te ontwikkelen, waarmee de helm voor iedereen optimaal op maat kan worden gemaakt. Dat is het Shoei Personal Fitting System. Een systeem waarbij getrainde specialisten je hoofd opmeten en de helm met behulp van een modulair interieur dusdanig opbouwen, dat je helm ‘als gegoten’ zit. En uiteraard zijn de specialisten van de MotoPort World of Helmets daarin getraind.

Personal Fitting System

Bij het Shoei Personal Fitting Systeem wordt de helm voor een adviesprijs van € 60,- op jouw hoofd pas gemaakt. Dat was voor Michel Wassenberg een prettige verrassing toen hij zich bij Jenny van MotoPort Den Bosch meldde voor een andere helm: “De helm waarmee ik reed zat lekker toen ik hem kocht, maar dat veranderde toen ik een andere motor kocht. Toen kreeg ik pijn in mijn nek. Dus zocht ik een andere helm. Ik had met een ander merk al eens last gehad van drukplekken op mijn voorhoofd, waardoor ik hoofdpijn kreeg. Toen liet Jenny me een Shoei
Systeemhelm zien. Dat was eigenlijk de enige helm die direct lekker zat en hij kon ook nog exact pas gemaakt worden!”

Passen en meten

De procedure van het Shoei Personal Fitting System begint met het opmeten van de schedel. Daarvoor gebruikt Jenny een special kaliber, zodat ze de juiste lengte, breedte hoogte en omtrek van het hoofd kan bepalen. Dan voert ze de maten in in een speciaal hiervoor ontwikkeld computerprogramma. Die software rekent uit wat de beste basismaat is voor Michels hoofd en zijn hoofdvorm en hoeveel padding er op de diverse plaatsen in de helm moet worden aangebracht: daarbij kan het gaan om het voorhoofd, de bovenkant van het hoofd en de neksectie, alsmede de zijkant en de slapen van het hoofd. Door de juiste paddingcombinatie te kiezen ontstaat een pasvorm die perfect aansluit bij het hoofd. Daarnaast zijn er - onafhankelijk van het SPFS - tegen meerprijs ook nog diverse maten wangkussens beschikbaar, zodat die ook altijd met de juiste druk op je kaken aanliggen.

Checken

Met behulp van het advies dat door de software wordt gegeven stelt Jenny de combinatie van pads in de binnenvoering van de helm samen. Dan mag Michel de helm passen. Op de vraag hoe het zit twijfelt hij. Jenny controleert de afstand tussen de vizieropening en de wenkbrauwen en de speling die Michel heeft als zij de helm vasthoudt en Michel zijn hoofd verdraait. Het is close, maar Jenny is nog niet tevreden. Het binnenwerk gaat weer uit de helm en de pads worden nogmaals gewisseld door iets dikkere of dunnere, afhankelijk van de plek. Dan gaat de helm weer op. Jenny hoeft niet eens te vragen hoe de helm zit, een tevreden “Ah…” uit de helm zegt genoeg. De positie is goed, de speling is goed en het comfort optimaal. Zo hoort een helm te zitten…

 

Wil je ook graag een AH-erlebnis bij het passen van een helm?

Ga dan naar de World of Helmets bij MotoPort, daar kunnen ze je alles vertellen over het Shoei Personal Fitting System dat beschikbaar is voor nieuwe en recente helmen met uitneembaar interieur.