GEK OP BENZINE EN SNELHEID

YAMAHA CORIYFEE MANG YUAN

In de motorwereld is Mang Yuan een begrip. 42 jaar geleden begon hij zijn loopbaan bij Yamaha. Sindsdien heeft hij diverse functies bij het Europese hoofdkantoor van de Japanse fabrikant bekleed. Nu zijn pensioen voor de deur staat, kijkt hij terug op een fantastische loopbaan.

In zijn jonge jaren was Mang Yuan een echte motorfanaat, die bijna elk vrij uur op zijn motorfiets doorbracht. Dat trok de aandacht van Yamaha. De Japanse fabrikant was in het Duitse Greiffenstein bezig met een prototypetest van de Yamaha XS 500. “Dat was de eerste middenklasse viertaktmotor van Yamaha”, vertelt Mang. “Daarom moest er veel mee getest worden. In drie weken moest er 10.000 km opgezet worden.”

“Daarbij werd vooral de olietemperatuur gemeten en vergeleken met een Honda CB 500 Four. Ik werd gevraagd om met de XS 500 te rijden. Er ging een tweede rijder op de Honda mee. Dat moest ook wel, want in die tijd had je geen mobiele telefoons. Dus als je pech kreeg, had je hulp nodig”, vertelt Mang, terwijl hij een oude foto laat zien van het prototype. “Toen maakte niemand zich druk als je een foto van een prototype nam”, lacht Mang. Er was geen internet, dus zo’n foto kwam niet verder. Dat is tegenwoordig wel anders…”

Roes

De prototypetest was een feest voor Mang: “Ik zat in een roes. Ik zat in een hotel, ik mocht elke dag motorrijden en ik werd er nog voor betaald ook! Dat wilde ik wel blijven doen. Wat dat betreft had ik geluk. Ik studeerde werktuigbouw en motorvoertuigentechniek. Toen ik klaar was, zat de motormarkt in de lift. Het Motorpaleis, de toenmalige importeur van Yamaha, Zündapp, Hercules, Norton en MZ, zocht mensen die motoren konden uitkratten. Ik wilde dat een jaar doen, maar ik kreeg al gauw andere taken toegeschoven en zo kwam van het een het ander. Ik kreeg steeds meer functies en verantwoordelijkheden en mocht diverse opleidingen doen. In 1989 werd ik servicemanager en mocht ik me bezighouden met nieuwe projecten. Ik zat maanden in Taiwan en in Israël, waar onder andere elektronica werd ontwikkeld.”

PR en Marketing

In 1994 mocht Mang de PR erbij doen. “Mijn vuurdoop was de introductie van de Yamaha GTS 1000, die motor met die bijzondere voorwielophanging. Daarmee gingen we naar Marrakesh, Marokko. Dat was een hele beleving. Ik heb 11 jaar de persvoorlichting gedaan en dat was een fantastische tijd, want ik ging overal naartoe om met de pers motor te rijden. In de loop der jaren is het wel veel professioneler geworden. Vroeger nam elke journalist een fototoestel of fotograaf mee naar een introductie, tegenwoordig zijn er professionele fotografen aanwezig, die de omgeving hebben verkend en pre-shoots hebben gedaan, zodat er zo efficiënt mogelijk kan worden gewerkt.

Professionalisering

In 2005 ging Mang de sales en marketing van onderdelen en accessoires doen. In 2014 werd hij projectmanager bij Yamaha. Daarnaast is hij ook nog tweeënhalf jaar bestuurslid van de RAI geweest. Waar andere mensen vaak van baan wisselen om vooruit te komen, kon Mang zijn ambities dus bij één en hetzelfde bedrijf waarmaken: “Yamaha heeft altijd voorop gelopen in de ontwikkelingen”, stelt Mang. “Het kan ook niet anders, want voor Yamaha zijn motorfietsen de core-business. We hebben geen auto-of vliegtuigtak om op te steunen als de tijden wat minder zijn. We moeten ook pro-actief bezig zijn en zorgen dat we de klanten optimaal bedienen. Ik heb in de loop der jaren dan ook een enorme ontwikkeling gezien in de producten en een grote professionalisering op het gebied van marktbenadering, sales en aftersales.”

Durf

Niet alleen bedrijfsmatig, maar ook qua producten heeft Yamaha veel ontwikkelingen in gang gezet, met soms zeer gedurfde projecten. “Neem bijvoorbeeld de Monocross achterwielophanging, de Exup-klep in de uitlaat, de GTS 1000 met naafbesturing en niet te vergeten de Niken, de motorfiets met dubbele voorwielen. Yamaha durft wel”, vindt Mang. Op de vraag of Yamaha ook durft als het op elektrisch vervoer aankomt grijnst hij: “Ik ben een echte liefhebber van alles waar benzine en snelheid aan te pas komt. Ik heb een XJR1300 en nog wat andere snelle vaar- en voertuigen in mijn bezit. Toch sta ik open voor een elektrische toekomst. Ik denk echter dat het momenteel niet door iedereen wordt geaccepteerd en dat de techniek nog niet optimaal is. Met name de accutechniek moet beter en betaalbaarder worden.”

E-commerce

Een van de grote veranderingen die ons wel te wachten staat is de e-commerce. “Motorkleding, accessoires en complete motorfietsen zullen op den duur veelvuldig via internet besteld worden. Veel mensen denken dat een motorfiets een afwijkend product is omdat er veel emotie bij komt kijken. Maar klanten evolueren mee met de maatschappij. Fabrikanten, importeurs en dealers moeten zich dat realiseren. Ze moeten een visie hebben en het niet over zich heen laten komen, maar zelf richting geven aan deze ontwikkelingen, willen ze in de toekomst overleven. Je ziet het al bij MotoPort, die hebben al het “clicks & bricks” concept en hebben als grote speler op de motormarkt natuurlijk een groot voordeel.”

Projecten

De laatste jaren werkte Mang op een afdeling die zich bezighoudt met speciale projecten, zoals motoren voor defensie en de politiediensten. “Een van de sterke punten van Yamaha is, dat ze hier een speciale afdeling voor hebben. Het is een heel karwei om aanbiedingen te maken die technisch aan de eisen voldoen en die juridisch en fiscaal kloppen, die accountant compliant zijn en die ook nog concurrerend zijn ten opzichte van andere merken. Als je daar geen mensen voor vrijmaakt, ben je kansloos. Je moet elke keer een specifieke, passende oplossing zoeken. Zo hebben we de motoren voor de Marechaussee bijvoorbeeld zelf opgebouwd, maar bij de politiemotoren hebben we gekozen voor outsourcing. Elk project heeft zijn eigen oplossingen”. Eind december klokt Mang Yuan echter definitief uit bij Yamaha Motor Nederland. Wat hij dan gaat doen? “Dat is niet zo moeilijk”, vindt Mang. “Ik heb hobby’s genoeg. En motorrijden is en blijft er één van. Wat wel anders is, is dat ik straks geen zakenrelatie maar klant van MotoPort zal zijn.”