ROUTES, ROUTES, ROUTES - 2

Tienduizenden routes

Al eerder had ik het op deze plek over websites waar je tienduizenden routes kunt downloaden. Die sites kun je nog eens bekijken op www.mrgps.nl/routes. Maar de wereld staat niet stil en afgelopen jaar was er een opvallende toename in het uitwisselen van routes via social media.

En dat is niet zo vreemd. Als je bijvoorbeeld van plan bent te gaan toeren in de Vogezen vind je online weliswaar binnen een half uur honderden kant en klare routes. Maar hoe weet je nu welke route de mooiste is en, niet onbelangrijk, ook technisch in orde? Uiteindelijk is het dan vaak toch het makkelijkst om tips te krijgen van motorvrienden die er daadwerkelijk zijn geweest. Met bovendien suggesties voor overnachting of een leuk restaurantje onderweg.

En natuurlijk gebeurt dat al sinds jaar en dag op de diverse motorfora, maar vanwege de aard van het beestje krijg je op Facebook sneller reacties. Vandaar dat ik graag attendeer op facebookpagina’s als ‘gps-routes voor en door motorrijders’, ‘GPS kronkelroutes en stuurweggetjes voor motorrijders’ en ‘GPS motorroutes en motorvrienden’. Deels zijn de groepen openbaar, deels besloten. Kwestie van even aanmelden. Ben je eenmaal binnen in de groep: kijk dan ook even in de linkerkolom bij ‘video’s’ en ‘bestanden’. Daar vind je door de groepsleden ge-uploade routes (vaak in antwoord op  een routeverzoek). Enkele van de groepen hebben ook een apart account aangemaakt binnen MyRouteapp.com waar de deelnemers hun mooiste routes uitwisselen. Ook bijvoorbeeld motorforum is daar met een eigen, zeer actieve, groep te vinden.

Daarnaast attendeer ik ook nog op een andere, nieuwe ontwikkeling: TomTom Mydrive, de routeplanner van TomTom. Want ook daar staat de wereld niet stil. Met Mydrive kon je namelijk al automatisch (en gratis!) een mooie rondrit laten berekenen. Nieuw is dat je onder in het beeld ook de POI’s aan kunt zetten: hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Die POI’s komen uit Trip-advisor. Als je op een icoontje klikt zie je meteen links in beeld de recente reviews. En, wat ik heel slim vind: als je relatief ver uitgezoomd bent zie je minder resultaten. Welke resultaten je ziet hangt af van de score in tripadvisor. En zo is het een peuleschil in één oogopslag bijvoorbeeld de beste restaurants nabij je route in beeld te brengen en met een druk op de knop aan je route toe te voegen.

Andere vernieuwing in Mydrive is de toevoeging van ‘roadtrips’. Een selectie uit de beste en mooiste routes die er te vinden zijn. Met onderscheid tussen kustwegen, bergwegen, boswegen en historische routes, heel toegankelijk gepresenteerd. Erg leuk, erg makkelijk! Heb je een TomTom Rider dan zet je ze met een druk op de knop draadloos in je toestel. Maar ook te gebruiken als je een Garmin Zumo hebt; kwestie van de gpx downloaden en als track in je toestel importeren.

 

Goede reis!

 

Hans Vaessen

MrGPS                                           

www.mrgps.nl 

www.youtube.com/mrgpsnl              www.facebook.com/mrgpsnl