50% goedkoper motorrijden

Jacob Schoenmaker is econoom en een bekend gezicht van de televisiezender RTL Z. Vijftien jaar geleden haalde hij zijn rijbewijs en sindsdien heeft hij met veel enthousiasme al acht verschillende motoren versleten. Zijn woonwerkverkeer legt hij bij voorkeur af op zijn elektrische Zero SR met 13 KWh. En op vakantie huurt hij graag een benzinemotor om de omgeving te verkennen.

 

Kijk, met zo’n titel trek ik jouw aandacht. Inderdaad, in deze column leer je hoe je de kosten van je motorhobby kunt halveren. Wat dacht je van 50% korting op de aanschaf van een splinternieuwe motorfiets? Dezelfde korting geldt bovendien ook voor je brandstof, motoraccessoires, motorkleding en verzekering. En je hoeft er niet eens scherp voor te onderhandelen of op zoek te gaan naar overjarige modellen. Je kunt beter je baan opzeggen.

Laat je bijvoorbeeld verleiden door een Ducatti Panigale, die met een koppel van 124 Nm één van de opwindendste sportmotoren is op dit moment. De prijs van deze superbike bedraagt € 26.190,-. Direct nadat je de Duc bij MotoPort hebt opgehaald maak je een tussenstop bij de Kamer van Koophandel om voor jezelf te beginnen en je nieuwe aankoop op de zaak te zetten. Dan heb je direct al de eerste 21% korting te pakken. Dat is namelijk de BTW, die je als ondernemer bij de fiscus kunt terugvorderen zonder ook maar een dag gewerkt te hebben.

Voor meer korting moet je aan de bak. Naarmate je als ondernemer meer verdient nemen de fiscale voordelen van het motorrijden namelijk toe. Als je een activiteit kiest waar behoefte aan is, betaal je met wat inspanning zo’n 45% belasting over de winst. Tegen dat tarief wordt jouw tweewieler over een periode van vijf jaar afgeschreven tot een restwaarde van 10%. Aan het einde van de spreekwoordelijke rit kost de aanschaf van een Panigale je netto nog geen € 13.000,- oftewel de helft van wat het een loonslaaf kost. Deze korting geldt uiteraard op alle motorfietsen, waarmee ook een BMW GS met alle denkbare toeters en bellen ineens een zeer betaalbare en verantwoorde optie wordt.

Maar er valt voor jou als ondernemer op sommige motorfietsen nog meer korting te behalen. Zelfs op een motorfiets met nog meer acceleratievermogen dan de Ducatti Panigale. Niet geheel toevallig kies ik hier ter illustratie voor een Zero SR met een koppel van meer dan 146 Nm. Deze superbike staat voor € 19.110,- in de showroom. Voor een elektrische motor kom je als ondernemer namelijk bovenop de hierboven beschreven fiscale voordelen, ook nog in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Daarmee ben je aan de aanschaf van een elektrische motorfiets in het eerste jaar per saldo 41% minder kwijt. Vervolgens mag je net als bij de Panigale gaan afschrijven, waarmee je nog eens 33% korting pakt. In totaal ben je daarmee dus 74% goedkoper uit dan wanneer je deze superbike niet vanuit een onderneming had aangeschaft. Gecorrigeerd voor de restwaarde kost de Zero SR je uiteindelijk € 3.337,-.

Oh ja, voor het maximale fiscale voordeel is het wel handig als je de motor vooral gebruikt om op het werk of bij zakelijke afspraken te komen. Voor privé gereden kilometers dient namelijk gecorrigeerd te worden. Makkelijker kan de belastingdienst motorrijden niet maken, maar wel leuker!

Jacob Schoenmaker,

Econoom en motorrijder