Vreemd gaan

Door Mr GPS

Eigenlijk is het not done: vreemdgaan. Terwijl het toch echt kan leiden tot nieuwe inzichten en wat extra spannende momenten in het leven. Voor de helderheid: als MrGPS heb ik het hier natuurlijk over de GPS en het feit dat de Garministen verstokt blijven werken met Basecamp, soms zelfs nog Mapsource. En de TomTommers veelal zijn blijven ‘hangen’ bij Tyre.

Ervan uit gaand dat je werkt via ‘de MrGPS methode’ (google!) is dat echter helemaal niet nodig en kun je voor je TomTom Rider je routes net zo goed ontwerpen in Garmin Basecamp. Of juist TomTom Mydrive inzetten om routes te ontwerpen voor je Zumo.

Waarom zou je dat doen? Voordeel van Basecamp boven alle andere alternatieven is dat het ook offline werkt. Ben je op de bonnenfooi door Europa aan het trekken en plan je voor je tentje de route voor de volgende dag dan is internet, als het al beschikbaar is, vaak niet vooruit te branden. Iedereen kan echter via www.garmin.com/basecamp het programma downloaden. En vervolgens via garmin.openstreetmap.nl gratis de wegenkaart downloaden. Allemaal helemaal gratis en volstrekt legaal.

Omgekeerd: kijk als Garmin rijder ook eens naar mydrive.tomtom.com. Voordeel daarvan is dat je dan gebruik kunt maken van de ‘spannende route’ algoritmes van TomTom. Zeker: ook Basecamp kent de ‘kronkelwegen’ maar dat levert baggerresultaat op met routes die zelfs over de snelweg gaan. MyDrive doet dat nu juist geweldig goed. Paar punten aanklikken en er rolt binnen enkele seconden een prachtige rit uit. Kwestie van even gratis een account aanmaken (daarvoor hoef je geen tomtom te hebben) en exporteren als gpx.

En dan is er ook nog software die ‘af-fabriek’ bedoeld is voor alle gps-merken: met name Tyre en MyRouteApp. Tyre heeft als beperking dat het alleen op de PC werkt, en dus niet op Apple of tablet. Bovendien kent het alleen de kaarten van Google. MyRouteApp.com is web-based, dus werkt feitelijk overal op. Met de betaalde Gold versie heb je bovendien de beschikking over zowel de kaarten van Garmin als TomTom. Met die laatste heb je ook de ‘spannende route’ algoritmes beschikbaar. Ook kun je zien wat de verschillen in routeberekening tussen de Garmin en TomTom kaart zijn en heel makkelijk de kwaliteit van de route beoordelen met behulp van Google StreetView. Voor de traditionele route-makers: je kunt zelfs de groene wegen van de Michelin kaart in beeld brengen.

Voordeel van vrijwel alle online planners is dat die programma’s via punten naast de weg automatisch OP de weg zetten. De kans op fouten in route-ontwerp wordt daarmee een stuk kleiner dan in Basecamp. Enfin; mijn advies: ga tijdens de donkere wintermaanden eens een paar weekenden vreemd. Wie weet welke invloed het heeft op je relatie (met je GPS)!Hans Vaessen - MrGPS              www.mrgps.nl  
www.youtube.com/mrgpsnl       www.facebook.com/mrgpsnl