OFFROAD MET JE GPS

Column Mr GPS

Wat me dit jaar is opgevallen is een forse toename van het aantal vragen dat ik krijg over offroad rijden. Vooral de TET route binnen Nederland stijgt fors in belangstelling (TET = Trans European Trail). Heeft misschien wel met Corona te maken. We gaan minder ver weg, dus proberen we de routes in eigen land wat spannender te maken…


Eigenlijk is de term ‘offroad’ meestal niet helemaal juist. Bij bijvoorbeeld een route als de TET ga je meestal toch wel over wegen… gesteld dat een half overwoekerd zandpad ook een weg is althans. Sterker: binnen Nederland kent de TET toch behoorlijk wat asfalt. Allroad is een betere term.

Maar in hoeverre kun je zo’n route ook met je Garmin of TomTom volgen?

Over de TomTom kan ik kort zijn: die is daarvoor niet geschikt. De TomTom zal altijd een relatie met de kaart leggen. Staat (een deel van) zo’n zandpad niet op de kaart, dan wordt de route ter plekke aangepast. Er blijft dan slechts een ‘hark-route’ over. Je kent het misschien wel: hoop doodlopende stukjes. Niet te doen. Hooguit zou je kunnen werken met genummerde POI’s (‘Hermanizer-methode’). Maar het blijft gepruts.

Met de Garmin Zumo ligt dat anders: bij het importeren van een track zal ook de Zumo een relatie met de kaart proberen te leggen. Je krijgt dan zelfs gesproken aanwijzingen. Ontbreken er wegen? Dan wordt meestal de oorspronkelijke vorm van de lijn aangehouden. Op het toestel verschijnt dan de melding ‘ga offroad’ en je krijgt even géén gesproken aanwijzingen. Dit gaat niet altijd honderd procent goed: als je pad bijvoorbeeld een stuk parallel aan asfalt loopt zal de Zumo denken dat dat asfalt de bedoeling was.

Dat verschil kun je -ook onderweg- overigens wel zien, zodat je er rekening mee kunt houden. Kwestie van de track ook instellen als ‘toon op kaart’: de lijn die je dan ziet is één op één de oorspronkelijke route-vorm. Prima mee te werken.

Dat laatste geldt ook voor als je met een outdoor-toestel van Garmin, zoals de Montana,  zou rijden. Alleen krijg je dan helemaal geen aanwijzingen: je volgt gewoon het lijntje.

Overigens kennen verschillende routeplanners ook wel Topo-kaarten en zou je in principe ook je eigen routes kunnen tekenen. Maar het risico dat je dan paden opneemt waar je echt niet in kan of mag, is dan wel erg groot. Dan kun je beter kant en klare trails downloaden.

Oh ja: nog één tip: vaak staat in zo’n gpx-bestand dat je downloadt meer dan alleen de betreffende track en daar kan je Zumo dan weer over struikelen. Het advies: even openen in Basecamp en van daar uit alleen de betreffende track in één gpx zetten.

 

Ride safe en blijf gezond!

 

Hans Vaessen - Mr GPS

Zie voor een uitgebreide video-rewiew van de Zumo XT www.mrgps.nl