GARMIN COMEBACK?

Column Mr GPS

Ik schreef hier al eerder: zag je vroeger bij de toerrijder bijna alleen maar Garmin op het stuur, de laatste jaren is dat sterk veranderd. Met de komst van de Rider400 liet TomTom zien goed geluisterd te hebben naar wat zich in de markt afspeelt, terwijl er bij Garmin de afgelopen jaren eigenlijk maar heel weinig vernieuwing te bespeuren was.

 

Natuurlijk: de Garmin Zumo is en blijft een uitstekend apparaat. Kijk alleen naar hoe vaak je nog een Zumo 550 of 660 van tien jaar oud op een motor-
stuur ziet. Dat zegt wel iets over de kwaliteit. Maar Garmin is zich de afgelopen jaren wél een hoedje geschrokken van hoe snel de verhoudingen kunnen verschuiven. Werk aan de winkel dus.

Het resultaat is er nu: de gloednieuwe Zumo XT. Zal dit toestel voor Garmin de gehoopte ‘comeback’ gaan opleveren? Nou…. Dat zou zomaar kunnen! Ik heb er als beta-tester al een paar maandjes mee mogen spelen en ik ben zeer aangenaam verrast door een heleboel dingen. Het is te arrogant om te zeggen dat ze eindelijk naar MrGPS geluisterd hebben, maar zo voelt het wel. Het is een dijk van een apparaat geworden.

Het eerste wat opvalt is uiteraard het geweldige scherm. Vergelijkbaar met dat van de BMW Navigator VI, maar dan nóg groter (5,5 inch) en nóg helderder. Stellig het beste scherm dat er in de markt te vinden is; het zet alle eerdere Zumo’s in de schaduw.

Maar veel belangrijker zijn de veranderingen in de software. Bijvoorbeeld dat je bij een track het herberekenen niet meer hoeft uit te schakelen maar dat hij je gewoon terugbrengt naar de route. Hetzelfde geldt voor het halverwege activeren van een route. En bovendien: via de Garmin Explore app kun je eenvoudig zowel via mail als via ‘de cloud’ routes naar je toestel sturen. Er komt geen snoertje meer aan te pas, wat dan weer het gebruik van online routeplanners als MRA, Routeyou en Kurviger een stuk makkelijker maakt.

Bovendien is de functie ‘kronkelwegen’ nu eindelijk wél in orde. Zodat je ook gewoon spontaan onderweg even snel een mooie route kunt plannen. Heerlijk is dat. Zo zijn er nog veel meer vernieuwingen, zoals een (extra) voor geïnstalleerde topo kaart.

Kort en goed: de Zumo XT is een totaal vernieuwd apparaat en Garmin heeft ditmaal echt alles uit de kast getrokken. Het toestel is wat duurder dan de Rider maar dat is alleen al door het grotere scherm gerechtvaardigd. Met een adviesprijs van € 499,- is de XT echter maar liefst € 100,- goedkoper dan de voorganger, de Zumo 595. En dat onderstreept de strategie van Garmin: we willen de markt terug veroveren.

Let the battle begin!

 

 

Hans Vaessen - Mr GPS

Zie voor een uitgebreide video-rewiew van de Zumo XT www.mrgps.nl