Beter Delen

Column Mr GPS

Zowel Facebook als allerlei motorfora staan er vol mee: de meest prachtige foto’s van schitterende toertochten. En dan denk je: tsjonge, daar wil ik ook wel eens gaan toeren. Maar meestal ontbreekt de eigenlijke route bij het verhaal, terwijl deze toch heel eenvoudig toe te voegen is. Daar zijn diverse hulpmiddelen voor. Door daar gebruik van te maken, maak je een veel mooier verslag van je tochten. Leuk als herinnering, maar beslist ook leuk voor anderen!

 

En natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden met bestaande tools als MyRouteApp, routeyou etc. Ik licht er nu even twee misschien wat minder bekende uit.

De eerste is natuurlijk eigenlijk super-bekend: Google Maps. De meest gebruikte ‘van A naar B planner’. Maar er zijn maar weinig mensen die Google My Maps kennen. Eenvoudig te vinden via mymaps.google.com.

Het werkt vrij eenvoudig: je maakt een nieuwe kaart en binnen een kaart een nieuwe laag. Zo’n laag kan verschillende zaken bevatten: routes, tracks, POI’s of bijvoorbeeld foto’s. In één kaart passen maximaal tien lagen. Je kunt je routes in het programma zelf tekenen, maar ook als gpx importeren. Ik gebruik het zelf ook voor m’n vakantieplanning, om zo vantevoren met anderen te delen wat ik ga doen.

Dezelfde kaart gebruik ik vervolgens onderweg of na terugkomst om de plannen te vergelijken met wat we daadwerkelijk gedaan hebben. Ontzettend makkelijk daarbij is, als je de foto’s onderweg automatisch uploadt naar Google Photo en daar in een album plaatst. Vanuit MyMaps kun je aangeven welke foto’s op de kaart getoond moeten worden. Zo zie je niet alleen wát je onderweg gezien hebt, maar ook wáár dat was. Je kunt er ook nog een heel verhaal bij kwijt.

Vind je dat allemaal te ingewikkeld dan kun je er ook voor kiezen om je smartphone te gebruiken. Een geweldig leuke app is ‘Relive’. Gratis te downloaden en zowel voor Android als iPhone beschikbaar. Na het starten van de app kies je voor ‘activiteit opnemen’. Onderweg maak je vanuit de app je foto’s. Na afloop wordt er automatisch een 3D-film gemaakt van je tocht, al dan niet met een muziekje en inzoomen op de foto’s onderweg. Je kunt je telefoon gewoon in je zak houden. Nadeel is wel dat het stroomverbruik van je telefoon zal stijgen, neem dus een powerbank mee. Alternatief is achteraf je tracklog van je Tomtom of Garmin in te lezen, want ook dat is mogelijk.

 

Advies: probeer het eens uit, maakt je online toerverslagen en stuk interessanter

Ps: zie voor een voorbeeld www.mrgps.nl/mymap

Hans Vaessen

Mr GPS