Kronkelen

Ik heb het er wel vaker over: een routeprogramma voor de motor moet zorgen voor mooie wegen met liefst veel bochten. En het mooiste is als zo’n route helemaal vanzelf berekend kan worden; danwel op het toestel, danwel met je routesoftware op de computer of tablet.

TomTom slaagt daar met z’n ‘spannende route’ behoorlijk goed in. Hooguit zul je enkele viapunten moeten toevoegen om steden te vermijden. Garmin doet het duidelijk minder en legt te veel nadruk op doorgaande wegen; in Nederland vaak de N-wegen. Niet getreurd: dat is op te lossen. Met routeplanners als TomTom Mydrive, routeyou.com en MyRouteApp Gold. Er zijn meer van dergelijke routeplanners, maar die vond ik minder interessant.

De wereld staat echter niet stil. Eén van die ‘andere planners’ is het programma Kurviger.de. Jawohl!  Punkt - DeeEee! Want het is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, van Duitse origine. Inmiddels heeft zich echter een hele community van ontwikkelaars rond dit programma verzameld en verschuift bijvoorbeeld de voertaal op het Kurviger forum naar Engels.  Kurviger is namelijk een Open Source platform waar inmiddels door een hele hoop vrijwilligers aan gesleuteld wordt.

En dat leidt tot een zodanig snelle en gebruikersgerichte aanpak dat Kurviger inmiddels echt in het lijst top-planners hoort te staan. En het is nog helemaal gratis ook. Althans: de routeplanner (zowel web als smartphone) is gratis. Wil je ook de navigatieapp zelf kunnen gebruiken dan kost je dat een tientje.

Opmerkelijk is ook dat Kurviger echt gericht is op alle mogelijke exportformaten, zonder het onnodig ingewikkeld te maken. Routes uit Kurviger kunnen dan ook probleemloos uitgewisseld en overgezet worden naar zowel Garmin als TomTom, maar ook in smartphone apps als bijvoorbeeld Sygic of OSMand.

Veel belangrijker is echter de routeringskwaliteit. Die vond ik tot dusverre niet om over naar huis te schrijven, maar met de komst van de knop ‘extra bochtige route’ is dat veranderd. En dat komt mede doordat die instelling ook betekent dat de bebouwde kom een verhoogde weerstand kent. Als je dan bij ‘meer opties’ ook nog eens ‘vermijd hoofdwegen’ instelt maak je werkelijk in seconden tijd een prachtige route, zelfs zonder überhaupt viapunten toe te voegen!

Met die instellingen kun je ook een rondrit laten berekenen. Voer startpunt, gewenste lengte en richting in en je krijgt razendsnel een voorstel. Niet goed? Druk nog een keer op ‘genereer rondrit’ en een seconde later zie je alweer een nieuwe verschijnen.

 

Ik ben erg onder indruk wat het team achter Kurviger het afgelopen jaar heeft laten zien en nodig je van harte uit het zelf eens te proberen! www.kurviger.de.

 

 

Hans Vaessen

MrGPS                                                       www.mrgps.nl

www.youtube.com/mrgpsnl    www.facebook.com/mrgpsnl