ZOU JIJ JOUW MOTOR UITLENEN?

Dat is toch iets om als motorrijder eerst even goed over na te denken. Zo verhuurde een kennis van mij haar motor via een deelplatform, dat flink aan de weg timmert. Dat ging een half jaar goed, totdat er deze maand een knaap van 19 jaar op de stoep stond. Nog voordat hij goed en wel de straat was uitgereden, maakte hij een schuiver. De Valentino in de dop was gelukkig ongedeerd, maar de motor werd total loss verklaard. Van de verzekering kreeg ze voor haar vijf jaar oude motor de dagwaarde uitgekeerd.

Ze zag het incident als een mooi excuus om gelijk maar een splinternieuwe motor aan te schaffen. Ik was erg benieuwd of ze dit nieuwe exemplaar ook weer te huur zou aanbieden. Na enige bedenktijd antwoordde ze, dat ze dat waarschijnlijk niet zou doen.

Daar kan ik me alles bij voorstellen. Als milieubewuste econoom ben ik wel gefascineerd door de effecten die dit soort internetplatforms veroorzaken. De deeleconomie past ook bij de minimalistische levensstijl die ik mezelf toedicht. Ik geef toe dat minimalistisch in mijn geval  een erg relatief begrip is. Maar ach, de hoeveelheid motoren, helmen en motorkleding in mijn garage is de afgelopen jaren gehalveerd dus ik maak vorderingen ;-).

Maar niet alle producten zijn geschikt om te delen. Voor mij heeft mijn motor ook een emotionele waarde. Als ik hem zou verhuren, zou ik waarschijnlijk voor het raam gaan ijsberen om te zien of mijn trots al heelhuids wordt teruggebracht. En daarna zou ik er achterdochtig en met minder vertrouwen zelf weer opstappen. Als ik dan iets hoorde rammelen, zou ik me afvragen of die huurder er misschien een stoeprandje mee heeft gepakt. Nee, aan een wildvreemde zou ik mijn motor nooit meegeven.

Bij mensen die ik goed ken ligt dat anders en vroeger mocht ik dan ook tijdens een trip met motorvrienden graag even van motorfiets ruilen. Maar ook daarin ben ik door schade en schande wijzer geworden. Zo is een motormaat een keer op mijn motor geflitst, terwijl ik achter hem reed op zijn motor. Vervolgens kregen we een discussie over wie de boete moest betalen. Deze discussie verliep niet op de manier die je misschien zou verwachten. Ik zag het namelijk als mijn verantwoordelijkheid, want we reden samen en dan had ik mijn motor niet moeten uitlenen. Hij stond er echter op de boete te betalen en uiteindelijk hebben we als compromis de boete maar gedeeld. Met een andere motormaat stonden we op het punt om van motor te ruilen, toen hij met zijn eigen motor onderuit ging. Ook hier had alleen de motor schade en was hij gelukkig ongedeerd. Maar wanneer we vijf minuten eerder hadden geruild, dan was hij waarschijnlijk op mijn motor onderuitgegaan. 

Na deze ervaringen ben ik ook terughoudender geworden in het uitlenen van mijn motor. En wanneer ik zelf benieuwd ben hoe een bepaald type motor rijdt, dan huur ik hem een dagje bij MotoPort. Dan is er tenminste geen gedoe, wanneer er onverhoeds iets mis zou gaan.

 

 

Jacob Schoenmaker
Motorrijder en econoom