ELK NADEEL HEP SE VOORDEEL

Misschien heb je het wel gelezen in de krant: eind september kelderde de koers van TomTom met 25%. Oorzaak was dat Renault en Nissan aankondigden voor hun autonavigatiesystemen met Google in zee te gaan. Enkele dagen later werd het koersverlies alweer goeddeels goedgemaakt door de aankondiging dat zowel Peugeot als BMW voor het platform van TomTom kozen.

Dat laatste is opmerkelijk, temeer omdat BMW mede-eigenaar van ‘Here’ is. Samen met Audi en Daimler kochten ze Here een paar jaar terug voor maar liefst 2,6 miljard euro. Net als Google is ook Here een grote concurrent van TomTom’s Teleatlas kaarten.

Het moge duidelijk zijn: TomTom en Google zijn stevige concurrenten met, in Europa, ‘Here’ als belangrijke derde partij. En daarbij gaat het niet op ‘kastjes’ maar om kaarten. Want dat is de business waar het tegenwoordig om gaat in navigatieland. Zonder kaarten geen navigatie. Maar bovendien: zonder kaarten geen autonoom
autorijden. Want ook al is de auto van de nabije toekomst volgehangen met sensoren, camera’s en radars: ze hebben ook actuele kaart- en verkeersdata nodig.

En dan kun je je natuurlijk afvragen hoe lang TomTom nog van die ‘losse kastjes’ blijft maken. Op de motor zit daar nog wel flinke groei in, maar vooral in de auto zie je steeds vaker de smartphone. Wat betekent dat voor de motornavigatie? Ook Garmin zal last hebben van datzelfde effect.

In het geval van TomTom maak ik me daar niet zo’n zorgen om. Ook al wordt het
volume minder: de ‘dedicated devices’ zijn nog steeds zeer winstgevend. Veel belangrijker nog: er rijden er een paar honderd miljoen van rond. En dat levert TomTom een schat aan informatie op over het wegennet, gemiddelde snelheden etc.

Praktische nadeel wat we als motorrijder van die concurrentie met Google hebben, is dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat TomTom ooit Streetview zal integreren in MyDrive (In een eerdere column legde ik al uit hoe je dat kunt oplossen).

Maar inmiddels komt TomTom daarvoor wél met een alternatief: scenic segments. Een nieuwe aanvulling op de ‘spannende route’. Vergelijkbaar met de ‘Michelin-
kaart’, maar dan met veel meer ‘groene wegen’. Het werkt heel eenvoudig: Druk in MyDrive op het wieltje in de linkerbalk (instellingen). Vink daar ‘scenic segments’ aan (TIP: zet de ‘verkeerdoorstroming meteen uit, da’s alleen maar storend).

Zoom vervolgens in tot op de schaal rechtsonder minimaal 10 km staat en kijk
naar de kaart. Bouw vervolgens je route en sleep de routelijn zoveel mogelijk over de groene wegen. Succes verzekerd!

Om met Cruijff te spreken: “Elk nadeel hep se voordeel”. Leuk speelgoed voor
de winter!

 

Hans Vaessen

MrGPS                                                       www.mrgps.nl

www.youtube.com/mrgpsnl              www.facebook.com/mrgpsnl