GOOGLE EARTH EN STREETVIEW

Als je thuis achter je computer je routes ontwerpt vormen Google Earth en Streetview geweldige hulpmiddelen. Om te zien of de gekozen weg misschien niet te veel doorgaand (of juist onverhard) is. Om te kijken of je door een mooi landschap rijdt of dat het ongewijzigd een dodelijk saaie rit zal worden.

Het is dan ook jammer dat streetview niet ingebouwd zit in de, verder uitstekende, routeplanner van TomTom: mydrive.tomtom.com. Ook de gebruikers van Garmin Basecamp staan sinds kort met lege handen, want met de laatste update van basecamp is ‘bekijk in Google Earth’ eveneens verdwenen. Het functioneerde al een tijd niet probleemloos; maar in plaats van dat op te lossen heeft Garmin de functie maar helemaal verwijderd. Erg fijn, maar niet heus.

Geen nood echter: je kunt nog steeds je routes in Google Earth GE bekijken (GE is gratis te downloaden via earth.google.com). Kwestie van je route opslaan als gpx bestand en via ‘bestand’ in GE openen. Daarbij het hokje voor ‘kml regelstrings’ aanvinken. Kun je je routebestand niet vinden? Dan zoekt GE vermoedelijk naar een kml bestand; kwestie van even het bestandstype instellen op ‘GPS/GPX’.

Vervolgens zie je in de linkerkolom onder ‘tijdelijke plaatsen’ een ‘GPS device’. Klap dat mapje open totdat je ‘path’ ziet staan en druk in dat scherm rechtsonder op de play-knop. Vervolgens vlieg je vanzelf in vogelvlucht over je route. Dit werkt het beste met een track. Heb je in Basecamp een route gemaakt; exporteer die dan vanuit Basecamp als KML bestand (anders krijg je rechte lijnen van punt naar punt).

En uiteraard kun je het gouden mannetje rechtsboven op je route slepen en zo de wegen met nóg meer detail in Streetview bekijken, zoals we dat ook kennen van Routeyou en MRA Gold. Dat werkt helaas niet in Duitsland en Oostenrijk; als je wilt weten hoe dat komt: google even op ‘MrGPS Duitsland’.

Er is nog een andere, minder bekende maar minstens even leuke, manier om achterover geleund in je bureaustoel je route gesimuleerd te rijden in Streetview:

Ga naar http://brianfolts.com/driver/ en kies linksonder voor ‘geavanceerd’. Vervolgens kun je een gpx-bestand met track of kml bestand uploaden. Aanvankelijk lijkt er niets te gebeuren, maar klik op ‘spelen’ en zie wat er gebeurt! Stap voor stap zie je een foto ‘on the ground’ van je route. Op het kaartscherm rechtsboven zie je waar je je op de route bevindt. Zit er een saai stuk bij? Even op pauze drukken en terug naar je routeprogramma om een alternatieve route te zoeken.

 

Heb je een tracklog van je route? Op dezelfde manier kun je een gereden route achteraf terugkijken en zo nog even nagenieten van de mooie ritten van afgelopen zomer!

 

Hans Vaessen

MrGPS                                                               www.mrgps.nl

www.youtube.com/mrgpsnl              www.facebook.com/mrgpsnl