BE CONNECTED

DE NIEUWSTE COMMNICATIESYSTEMEN

Je hebt een GSM, een navigatiesysteem en een headset. Die communiceren met elkaar. In de toekomst gaat dat nog een stuk verder. Motorfietsen communiceren straks met elkaar en met de wereld. Peter Wilmink van MotoPort Almere vertelt er meer over.

 

BMW introduceerde onlangs haar nieuwe ConnectedRide, een systeem waarbij het dashboard van de motor met jouw telefoon communiceert en je bepaalde functies uit je telefoon laat bedienen. Zo kun je via het dashboard bellen, je muziek beluisteren en zelfs de navigatie van je telefoon gebruiken. Een los navigatiesysteem heb je dan niet meer nodig. Piaggio introduceerde al eerder het Multimedia Platform, waarbij je telefoon als extra dashboard kan dienen en functies uit het motormanagement laat zien, die je anders niet te zien krijgt. Je trip kun je later op je laptop nakijken, met alle gegevens erbij. Yamaha en Honda zijn hier ook mee bezig. Wie eigenlijk niet. Het komt snel en het gaat steeds verder.

 

V2X

In de toekomst zullen voertuigen ook zelf met elkaar en met de omgeving communiceren. Dat heet “Vehicle to Vehicle of Vehicle to X, kortweg V2X. Dat zorgt voor meer veiligheid. Zo kunnen voertuigen elkaar waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Een auto kan bijvoorbeeld een melding verzenden als het stabiliteitsprogramma ESP door een olieplas moet ingrijpen, zodat jouw motor of jij zelf tijdig kan reageren. Of je motor kan bij een onoverzichtelijke kruising een signaal krijgen dat er een ander voertuig van rechts komt, terwijl jij dat zelf nog niet kunt zien. Tegenliggers kunnen gewaarschuwd worden dat de tegemoetkomende motorrijder linksaf wil slaan en hun pad gaat kruisen, terwijl automobilisten zelf de kleine knipperlichten van de motor anders vaak over het hoofd zien. V2X moet er ook voor zorgen dat je zuiniger rijdt, doordat je motor bijvoorbeeld al een signaal van een verkeerslicht krijgt (de infrastructuur), dat het rood of groen wordt. Daar kun je je snelheid op aanpassen, zodat je niet hoeft te stoppen. Dat spaart brandstof.

 

Services

V2X kan ook worden gebruikt voor betaalsystemen als kilometerheffing of voor comfort-systemen. Je kunt bij veel auto’s nu al met een druk op een knop een telefoniste aan de lijn krijgen en bijvoorbeeld het adres van een restaurant opvragen. De telefoniste kan het adres zelfs direct in je navigatiesysteem programmeren, zodat jij je aandacht op de weg kunt blijven richten. Ook een belangrijke functie is E-call. Daarbij neemt je auto of motor na een ongeluk zelf contact op met hulpdiensten, die desnoods een ambulance sturen. Die weet dankzij de GPS waar je bent en dankzij de sensorengegevens in je motormanagement hoe zwaar de crash was. Ook handig is dat je straks met een smartphone-app contact kunt maken met je motor. Zo kun je bijvoorbeeld je motor terugvinden in een vreemde stad of na diefstal. Maar V2X communicatie maakt straks nog meer functies mogelijk. Zo kan het bepaalde voertuiggegevens, zoals rijvariabelen en foutcodes van het EOBD-systeem (European On Board Diagnose) naar de fabrikant uploaden. Daarmee weet de dealer wanneer jouw motor een beurt nodig heeft of wat er kapot is. Hij kan jou tijdig waarschuwen, de beurt in te plannen, de juiste onderdelen te bestellen en het onderhoud op de gebruiksomstandigheden aan te passen. Heel effectief.

 

Bluetooth versies

Al deze mooie systemen komen eraan, maar voorlopig ben je bij de meeste motoren nog aangewezen op je smartphone, een los navigatiesysteem en een headset. Navigatiesystemen kunnen wel steeds meer. De nieuwe TomTom Rider 550 kan zelfs via wifi zijn updates binnenhalen. Hij kan met je telefoon communiceren via stemassistenten Siri en Google Now en smartphoneberichten voorlezen via je bluetooth headset. De bluetooth verbindingen van die headsets zijn ook veel beter betrouwbaarder geworden. Dat komt omdat de manier waarop bluetooth werkt in de loop der jaren is veranderd. De eerste versie van bluetooth (1.0) – genoemd naar de Deense Vikingenkoning Harald Blauwtand – gebruikte een vast radiosignaal in de 2,4 GHz band. De latere versie 1.2 maakte gebruik van wisselende frequenties, het zogenaamde “frequenty hopping”. Eind 2004 kwam versie 2 met driemaal hogere datasnelheid en lager stroomverbruik. In 2009 en 2010 verschenen versie 3 en 4. Die functioneren heel anders, ze maken gebruik van wifi. Dat is een probleem, want de protocollen zijn niet “backwards compatible”, zoals dat heet. Dat betekent dat je een oude navigatie vaak niet aan een nieuwe headset kunt koppelen en dat een oude headset weer niet praat met een nieuw navigatiesysteem. Wel even iets om op te letten als je iets gaat aanschaffen en een reden om geen tweedhandsje te kopen. Je krijgt het vaak niet aan de praat.

 

Headsets

Nieuwe headsets hebben nog meer voordelen, want ze bieden steeds meer mogelijkheden. De eenvoudigste Cardo Scala, van €130, kan navigatie-instructies ontvangen, inkomende telefoongesprekken aannemen en muziek van je telefoon, mp3-speler of navigatie afspelen. Wil je ook communiceren met andere motorrijders – direct, dus niet door ze te bellen – dan moet je naar de geavanceerdere modellen van de Cardo range, zoals de Freecom 4. Via de 'click-to-link'-techniek kun je eenvoudig verbinding maken met andere Cardo-gebruikers, terwijl je via Cardo’s Gateway techniek ook met andere merken headsets kunt pairen. Zo kun je met vier motorrijders tot op 1,2 km afstand communiceren, waarbij je dankzij drie onafhankelijke bluetooth-kanalen ook kunt 'toggelen' tussen de drie andere rijders. Telefoongesprekken aannemen of een nummer kiezen kan via VOX-spraaksturing, zodat je je handen aan het stuur kunt houden. En het volume kan op basis van je rijsnelheid en het omgevingsgeluid automatisch worden aangepast. Ook mooi is de Cardo Packtalk Slim. Die maakt gebruik DMC-techniek, die nog mooier werkt bij groepen motorrijders. Hij is ook heel slank, zodat je geen grote bult op je helm krijgt.

 

Ingebouwd

Het kan soms een klus zijn om een headset netjes in een helm in te bouwen. Uiteraard kan MotoPort dit prima voor je doen, maar er zijn tegenwoordig ook helmen die erop voorbereid zijn, zodat je de headset er eenvoudig in kunt klikken. Zoals de Nolan NCom. Nog mooier is de Schuberth C4, waarbij er een headset van Sena in de helmrand is geïntegreerd, zodat je er aan de buitenkant niets van ziet. Voor Shoei helmen is er ook een speciale Cardo headset. Kortom, ben je je aan het oriënteren op een nieuwe helm, een navigatiesysteem of een headset, ga dan naar de World of Helmets van MotoPort, daar kunnen ze je de mogelijkheden laten zien en zorgen dat je met een compatible systeem naar huis gaat.